Vijesti 21.12.2020.

MINISTARSTVO KULTURE U KIJEVU: Pečat na ikoni za Lavrova dokazuje da je u vlasništvu Ukrajine

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine, rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.

Ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske građe o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrijednostima i jasne identifikacije ikone.

– Ministarstvo takođe priprema niz pisama agencijama za sprovođenje zakona (SBU, Nacionalna policija, SZRU) u kojima se zahtijeva preduzimanja mjera odgovora iz njegove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njenog teritorija u Bosni i Hercegovini – rekla je Fomenko.

Ukrajina i BiH su države potpisnice Konvencije od 14. novembra 1970. godine o mjerama za zabranu i sprečavanje neovlaštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

U skladu s članom 7. države ugovornice obavezuju se zabraniti uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svjetovnog istorijskog spomenika i, na zahtjev druge države stranke, preduzeti odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra.

Podsjetimo, 16. decembra portal Klix je otkrio da Ambasada Ukrajine u BiH traži od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi s poklonjenom 300 godina starom ikonom iz Luganska koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH BiH Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu. Ukrajinci tvrde da se radi o predmetu koji predstavlja njihovu kulturnu baštinu.

Od tada se zvanično nije oglasio niko iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, niti iz Vlade Republike Srpske, kao ni iz SNSD. U međuvremenu Dodik je danas hospitalizovan na UKC u Banjaluci zbog obostrane upale pluća.

(Srpskainfo)