Magazin 10.08.2016.

Ministarstvo ne mari za kulturu: Ugrozili glumcima egzistenciju zbog uštede 5.000 KM!

ČITANJE: 3 minute

Zbog uštede 5.000 KM, cifre koja najvjerovatnije čini vrijednost popijenih kafa u jednom ministarstvu tokom godine, Ministarstvo prosvjete i kulture RS je smanjenjem plata glumcima i do 30 posto ugrozilo njihovu egzistenciju!

Na sreću, sve je spriječeno brzom reakcijom predstavnika Narodnog i Dječijeg pozorišta RS.

– Kada trebaju bilo kakve uštede, kao po pravilu sva smanjenja kreću od kulture i prosvjete. Svjedoci smo gašenja mnoštva kulturnih manifestacija u posljednje vrijeme u RS, a sada se to pokušalo nastaviti. Mi kulturni radnici, kojih nema puno u Srpskoj, postavljamo pitanje zašto se stalno kreće od kulture i prosvjete, da li uopšte želimo da vodimo računa o budućim naraštajima, o njihovom obrazovanju i kulturi ili ne želimo?! – složno su uputili pitanje glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta RS koji su se danas, zajedno sa predstavnikom sindikata, obratili javnosti.

Glumac Goran Jokić istakao je da je povod sastanka sa ministrom i ljudima iz Ministarstva prosvjete i kulture vakum koji je nastao nepotpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora i instrukcijom koja je došla u računovodstva dva pozorišta po kojima glumci gube prava te im se drastično smanjuje plata.

– Danas smo to izgladili i popravili a za par dana će biti potpisan poseban kolektivni ugovor gdje će naša prava biti zaštićena i ostaće onakva kakva su bila. Obećano je i da će se razgovarati o ukupnom povećanju plate kulturnim radnicima jer su njihove plate najmanje u okviru Ministarstvu prosvjete i kulture – naglasio je Jokić.

Glumac Dragan Banjac izrazio je ogorčenost, tugu i jad što su morali na ovakav način komunicirati sa Ministarstvom i sa cjelokupnom Vladom.

– Još žalosnije jeste to što smo mi prije par dana dobili informaciju da se nama ukidaju stečena prava. I to je za kratko vrijeme drugi put kako se nešto slično dešava. Imam utisak kao da komuniciramo sa Ministarstvom poljoprivrede jer se sve radi „ispod žita“. Mi na godišnjem odmoru saznajemo da se pojedinim kolegama smanjuju primanja 30 posto – kaže Banjac.

On dodaje da je problem u tome što su prije 10 godina, kada se pravio zakon o platama, izašli u susret Ministarstvu i dozvolili da se dio novca, umjesto kao dio fiksne plate, vodi kao neka vrsta stimulacije.

– A to pritom nije nikakva stimulacija, to su platne grupe glumaca. Platne grupe počinju od nagrada, zalaganja, dužine rada, broja predstava, uloga, težine rada. To je nešto što postoji svugdje na svijetu. Imaju tri grupe. Prva grupa u Narodnom pozorištu je 30 posto, druga grupa 15 i treća 10 posto. Ukidanjem grupa svi su izjednačeni, ne postoji mogućnost napretka, ostaje fiksna plata, prilično niska, i koliko god se školovali i napredovali, ostajali bi na istom koeficijentu.

Banjac naglašava i da je sramota što se priča o cifri od 5.000 KM koja, kako kaže, odgovara potrošnji kafe u pojedinim Ministarstvima.

– Žalosno je što svaki put dolazimo u ovakvu poziciju. Zato se nadam da će se konačno početi raditi na zakonu o platama. Pozorište je najpotentniji dio kulture i napozitivniji ambasador ove zemlje. Problem je i kako se mi obavještavamo o svojim pravima i kako se odluke donose preko noći. Mi uopšte ne znamo kakve će nam plate biti. U njih su ugrađeni i topli obroci itd., hoćemo li doći na 200 KM?!

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković ističe da je prije desetak godina napravljen „čudnovat sistem obračuna plata glumcima i njihovog nagrađivanja“.

– Imaju koeficijent i na njega ostavljena sloboda da se nagrađuju sa 10, 15 ili 30 posto, u zavisnosti od svog napredovanja u struci. Sada je taj koeficijent skinut, jer nije bio u zakonu o platama. Koeficijenti bi trebali biti ugrađeni u plate – objasnio je Novaković.

(Banjaluka.net)