Politika 26.05.2021.

Ministarstvo: Ne vodi se postupak po žalbi Mileta Radišića, već postoji žalba Srećka Radišića

ČITANJE: 3 minute

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske obavijestilo je gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se u ovom ministarstvu ne vodi upravni postupak po izjavljenoj žalbi Mileta Radišića, već da postoji žalba Srećka Radišića dostavljena na odlučivanje 27. aprila u vezi “Kajak terase”.

Žalba Srećka Radišića dostavljena je Ministarstvu zajedno sa spisom prvostepenog organa.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ističe da je 24. maja zaprimilo još jednu urgenciju Stanovukovića kojom traži hitnost u postupanju po žalbi na rješenje urbanističko-građevinskog gradskog inspektora od 14. aprila, kojim je, navodi se, investitoru Mili Radišiću naređeno da poruši izvedene radove, odnosno sad već “čuvenu Kajak-terasu”.

“Iz spisa je jasno da je prvostepenim rješenjem inspektora grada Banjaluka naloženo investitoru Srećku Radišiću da poruši bespravno izgrađeni objekat u roku od 30 dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja, i da žalba ne odlaže izvršenje”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ukoliko je gradonačelnik siguran da je postupajući inspektor donio zakonito rješenje na osnovu potpunog i tačno utvrđenog činjeničkog stanja, dosljedno poštujući procedure, kako to uporno tvrdi pred kamerama, iz Ministarstva su naveli da se postupak iz ovog rješenja može nastaviti i bez odluke Ministarstva po izjavljenoj žalbi, nakon isteka roka koji je ostavljen investitoru za dobrovoljno uklanjanje objekta.

Međutim, ako je inspektor preskočio procedure, odnosno nije odlučio o zahtjevu investitora za donošenje zaključka o prekidu postupka rušenja do pravosnažnog okončanja postupka legalizacije, ukoliko se utvrdi da je bilo procesnih nedostataka ili povreda materijalnih propisa, doći će do značajne štete za javne prihode grada Banjaluka.

I to, kako se navodi, bez obzira što je objekat izgrađen bez građevinske dozvole i na zemljištu koje je u državnom vlasništvu jer svaki investitor, pa makar to bio i bespravni graditelj na državnom zemljištu, ima pravo na zakonit upravni postupak.

U saopštenju je napomenuto da se konačni status objekta, koji je predmet rušenja ili legalizacije, utvrđuje u skladu sa odredbama pet zakona koji se primjenjuju u ovakvim postupcima.

“Umjesto što bez ikakvih argumenata, u neuspješnom pokušaju da bude duhovit, optužuje Ministarstvo, gradonačelnik Banjaluke bi trebalo da prihvati činjenicu da je za izgradnju ovog bespravnog objekta najveća odgovornost nadležnog urbanističko-građevinskog inspektora, koji svojom inertnošću, neposvećenošću i neradom nije čak ni konstatovao bespravnu gradnju, a kamo li je spriječio i blagovremeno porušio u postupku građenja, kako zakoni propisuju”, navodi se u saopštenju.

Sad kad je objekat završen i u upotrebi, i kad je pokrenut postupak legalizacije, iz Ministarstva napominju da zakonske odredbe predviđaju da se objekat zadrži dok se ovaj postupak pravosnažno ne okonča.

U saopštenju se podsjeća da je nakon prethodne urgencije u ovom predmetu, Ministarstvo donijelo zakonitu odluku, ali gradonačelnik je to u medijima predstavio kao svrstavanje ovog ministarstva na stranu investitora, što je apsolutno netačno i neprihvatljivo.

“Za Ministarstvo je `Kajak terasa` jedan od nekoliko hiljada bespravno izgrađenih objekata samo u Banjaluci, o čijem statusu odlučujemo u upravnom postupku. U ovom ministarstvu je, oduvijek, zakon jednak za sve stranke, što dokazuje izuzetno visok postotak prolaznosti naših rješenja u pokrenutim upravnim sporovima kod okružnih sudova u Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naglasili da će, uz puno uvažavanje stavova gradonačelnika Banjaluke i očigledne želje da predmetni objekat što prije bude porušen, ova žalba biti riješena kad se za to stvore svi zakonski uslovi i pretpostavke, vodeći računa o zakonskim rokovima.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju navodi i da je čudno i potpuno neuobičajeno da jedna strana u predmetu urgira za prioritetno rješavanje žalbe protivničke strane, što ovom slučaju može dati potpuno nova tumačenja u javnosti.

(Srna, E.M)