Vijesti 02.12.2015.

Ministarstvo odbrane Rusije: Erdogan uključen u trgovinu naftom sa ID

ČITANJE: 2 minute
erdogan
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni su u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države, izjavio je danas u Moskvi pomoćnik ministra odbrane Rusije Anatoli Antonov.

“Tuska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički rukovodioci Turske, predsjednik Erdogan i njehova porodica, uključeni su u taj kriminalni posao”, rekao je Antonov na brifingu za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.

I Slobodna sirijska armija objavila je da ima kopije ugovora o kupovini sirove nafte od Islamske države koje je potpisala Turska, navodi iranska agencija FARS, a prenosi Sputnjik. Kako navode iz FSA, u posjedu su „fotografije ugovora“ koje je Turska potpisala sa islamistima o kupovini sirove nafte u Siriji i Iraku. Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je ranije Ankaru da je oborila ruski avion da bi zaštitila isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku.

“Imamo razloga da vjerujemo da je odluka da se obori naš avion donijeta sa željom da se zaštite linije isporuke nafte ka turskoj teritoriji, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da se finansijska podrška teroristima u Sirji nastavlja.

“Nedavno smo imali dodatne izvještaje koji potvrđuju da se nafta sa teritorija koje kontroliše Islamska država isporučuje Turskoj u velikim količinama”, naveo je Putin.

Međutim, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponudio je ostavku ukoliko se dokaže da su te optužbe tačne. Turska nije toliko nepoštena da bi mogla da kupuje naftu od terorista, rekao je Erdogan u obraćanju novinarima. Ukoliko budu pronađeni dokazi o nečemu takvom, neka ih oni koji dođu do njih predstave, rekao je predsjednik Turske.

(Novosti.rs)