Vijesti 03.06.2021.

Ministarstvo: Osnivanje škole mora biti usklađeno sa zakonom propisanim uslovima

ČITANJE: 2 minute

Povodom aktuelnih izjava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u vezi sa izgradnjom devetorazredne škole u Adi, još jednom napominjemo da osnivanje škole mora biti usklađeno sa zakonom propisanim uslovima, saopšteno je iz Minstarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U Ministarstvu napominju da su od prethodnog gradonačelnika Banjaluke, Igora Radojičića, prošle godine, u jeku korone, dobili dopis o potrebi gradnje područne petorazredne škole, ali su mu na isti način odgovorili da se dodatno dostave nedostajuća dokumenta koja po Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, član 22, prate inicijativu za izgradnju škole, a to su: Detaljan opis, status i strukturu škole, Dokaz o obezbjeđenosti sredstava za rad, Podatke o načinu ispunjavanja propisanih uslova za rad škole. Navode da od tada pa do dan danas od Grada Banjaluka te podatke nismo zvanično dobili.

“Danas, gradonačelnik Stanivuković isključivo medijski komunicira o tako ozbiljnoj investiciji devetorazredne škole, za šta još uvijek nije podnio potrebnu dokumentaciju definisanu zakonom. Da ne bude zabune, zbog javnosti, Ministarstvo podržava svaku inicijativu za osnivanjem nove škole, pa tako i ove u Adi. Ne razumijemo gradonačelnika Banjaluke da samo medijski govori o osnivanju škole, unoseći negativnu atmosferu da neko opstruiše njegov rad i da mu ne dozvoljava da gradi školu. Razumijemo njegovo nepoznavanje zakona, te ga pozivamo da se obrati Ministarstvu za svaku vrste stručne pomoći jer je i juče rekao u javnosti da to zakon ne reguliše,a to je osnova u zakonu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode,  Ministarstvo jeste za izgradnju škole u Adi, kao što i svake godine podržava njihovu izgradnju u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

“Gradnja škole nije privatna stvar i interes pojedinca već javno dobro za sve građane”, stoji u saopštenju.

(E.M)