Vijesti 07.03.2016.

Ministarstvo otvoreno za razgovor o festivalu Kratkofil plus

ČITANJE: 2 minute
kratkofil plus
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otvoreno je za razgovor sa banjalučkom gradskom upravom kao domaćinom međunarodnog filmskog festivala “Kratkofil plus” i organizatorom festivala s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja da ne bi došlo do gašenja ovog festivala, koji je umnogome označio kulturni prostor Srpske i grada domaćina.

Ministarstvo smatra neprimjerenim komentare u pojedinim medijima da ovo ministarstvo ne brine o kulturi, a povodom gašenja ovog festivala, te izražava žaljenje zbog odluke organizatora, Udruženja kreativnih stvaralaca “Lanterna”, da odustane od dalje organizacije ovog festivala.

Za 9 godina dali 540.000 KM

Iz Ministarstva napominju da su od samog početka prepoznali da je riječ o značajnoj međunarodnoj kulturnoj filmskoj manifestaciji i dobro organizovanom i kvalitetnom filmskom festivalskom konceptu, što dokazuje i sufinansirnje festivala tokom svih devet godina održavanja.

-Ministarstvo je od 2007. do 2015. godine, u skladu sa odobrenim budžetom za kulturu, podržalo Međunarodni festival ‘Kratkofil plus’ u ukupnom iznosu od 540.000 maraka- podsjećaju iz Ministarstva.

U saopštenju ističu da nije istina da Ministarstvo raspoređuje novac za kulturne projekte po nejasnim standardima, već raspisuje konkurs za sufinansiranje javnih potreba u kulturi i dodjeljuje sredstva na osnovu propisanih opštih kriterijuma, odnosno posebnih kriterijuma preciziranih za svaku oblast kulture posebno.

Način raspodjele sredstava

Raspodjela sredstava za sufinansiranje projekata u kulturi vrši se po djelatnostima u skladu sa raspoloživim budžetom i na osnovu mišljenja i ocjene imenovane eksterne komisije koja pojedinačno daje mišljenje i ocjenjuje svaki projekat kojim se konkuriše.

Za svaku kulturno-umjetničku djelatnost Ministarstvo imenuje komisiju iz reda eminentnih stručnjaka, koji pojedinačno procjenjuju i objektivnim pristupom stručno vrednuju i rangiraju prijavljene projekte, te predlože ministru rang-listu projekata koji će biti sufinansirani.

U skladu sa predloženom rang-listom projekata, odnosno brojem bodova dodijeljenih na osnovu opštih i posebnih kriterijuma, analize budžeta svakog pojedinačnog projekata, kao i planiranih sredstava, dolazi se do iznosa kojim će projekti biti sufinansirani.

(Agencije)