Vijesti 30.11.2021.

Ministarstvo poništilo dozvolu Gradu za fontanu u parku “Mladen Stojanović”

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništilo je rješenje kojim se gradu Banjaluka kao investitoru izdaje građevinska dozvola za izgradnju fontane u Parku Mladen Stojanović, jer je dozvolu izdao stvarno nenadležni organ.

Iz Ministarstva su pozvali nadležne organe u Gradskoj upravi Banjaluke da, dosljedno poštujući zakone i propisane procedure, vode računa o opštem interesu i potrebama građana.

Postupajući po službenoj dužnosti na inicijativu Republičke uprave za inspekcijske poslove, Ministarstvo je poništilo po pravu nadzora rješenje banjalučkog Odjeljenja za prostorno uređenje kojim se izdaje građevinska dozvola investitoru gradu Banjaluka za izgradnju ove fontane.

Iz Ministarstva su podsjetili da su tražili od Republičke uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor na gradilištu u Parku Mladen Stojanović.

“Prilikom inspekcijskog nadzora, potvrđena je tvrdnja Ministarstva da je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz 2017. godine ambijentalna cjelina dijelova Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića proglašena nacionalnim spomenikom BiH, odnosno da je, konkretno, parcela na kojoj je započeta izgradnja fontane ovom odlukom definisana kao zaštitni pojas, što znači da je spornu građevinsku dozvolu izdao stvarno nenadležan organ”, pojasnili su iz Ministarstva.

Prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za građenje i rekonstrukciju objekata u prvoj i drugoj zoni zaštite kulturno-istorijskog i prirodnog dobra izdaje Ministarstvo.

Time su ispunjeni svi uslovi za poništavanje rješenja o izdavanju građevinske dozvole koju je, očigledno kršeći Zakon i u suprotnosti sa sprovedbenim planskim dokumentom – regulacionim planom, koji je predvidio zadržavanje postojeće česme, izdalo Odjeljenje za prostorno uređenje grada Banjaluke.

(Srna/SB)