Vijesti 12.03.2021.

Ministarstvo odlučilo: Zasad bez rušenja Radišićevog “Kajaka”

ČITANJE: 3 minute

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni drugostepeni organ, u cijelosti je poništilo prvostepeno rješenje Urbanističko građevinske inspekcije Banjaluke kojom se investitoru naređuje da u roku od 30 dana dobrovoljno poruši bespravno izgrađeni objekat “Kajak” i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak zbog više grubih povreda materijalnih propisa, navela je resorni ministar Srebrenka Golić.

Golićeva je navela da je navedena odluka prvostepenog organa Urbanističko-građevinske inspekcije grada Banjaluka o objektu u Ulici Save Kovačevića donesena ishitreno, uz niz procesnih nedostataka i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu kojeg je mogao donijeti zakonitu odluku.

“Da bi se odlučilo da li bespravno sagrađen objekat treba odmah porušiti, bez prava na vođenje postupka legalizacije, neophodno je pouzdano i bez greške utvrditi da li je njegova izgradnja započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što postupajući inspektor nije učinio”, navela je Golićeva.

Prema njenim riječima, to je očigledno jer spis koji je uz žalbu dostavljen Ministarstvu nije sadržao nijedan materijalni dokaz na osnovu kojeg je donesena prvostepena odluka, osim dva zapisnika inspektora, sa dva različita imena investitora, i bez ijednog zakonom propisanog materijalnog dokaza, saopšteno je iz Ministarstva.

Golićeva je dodala da se, obzirom na pojačan interes javnosti, od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi traži da ponovljeni postupak u ovom predmetu vode stručne osobe koje besprekorno poznaju upravni postupak i materijalne propise i koje, zahvaljujući svom znanju, stručnom i moralnom integritetu neće podleći pritiscima i očekivanjima nadređenih, investitora ili javnosti.

“Uvjereni smo da u 21. vijeku u Gradskoj upravi Banjaluka postoje obrazovane osobe koje mogu kompetentno, stručno i nepristrasno sprovesti postupak i donijeti na zakonu zasnovanu odluku. Vrijeme štapa, kanapa i lomljenja preko koljena trebalo bi da je davno zaboravljeno”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata i poziva gradonačelnika i Gradsku upravu da stručno i neselektivno bude ustanovljen stvarni status svih objekata izgrađenih na obalama Vrbasa i na vodnom zemljištu, u zoni obuhvata Regulacionog plana uređenja obale Vrbasa, kako bi se ovaj sprovedbeni planski akt priveo konačnoj namjeni, a pristup rijeci i korišćenje ovog prirodnog bogatstva i dobra u opštoj upotrebi omogućio ravnopravno svim građanima.

Ministarstvo je ovakvu odluku donijelo uvažavajući urgenciju gradonačelnika Banjaluke, kojom je tražio da se prioritetno odluči o žalbi investitora Mile Radišića, izjavljenoj protiv rješenja Urbanističko-građevinske inspekcije grada Banjaluka, kojim se investitoru naređuje da u roku od 30 dana od dana prijema rješenja dobrovoljno poruši bespravno izgrađeni poslovni objekat u Ulici Save Kovačevića u Banjaluci i izvrši povrat zemljišta u prvobitno stanje, zaprimljene 8. marta zajedno sa spisom ove upravne stvari.

Oko ugostiteljskog objekta “Kajak terase” u vlasništvu porodice Radišuć juče je postavljena traka. Miloš Stevanović, advokat porodice Radišić, rekao je da postoji procedura i da je inspektor dao rok od 30 dana da se porodica Radišić iseli sa posjeda.

(Srna, E.M)