Vijesti 17.07.2016.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS odlijepilo „Flaster“

ČITANJE: 2 minute

Otkazivanje „Flastera“, manifestacije zahvaljujući kojoj se Banjaluka upisala na svjetsku listu gradova murala, samo je nastavak priče o stanju u kulturi Srpske, nastalog zbog neisplaćivanja sredstava odobrenih od Ministarstva prosvjete i kulture RS.

U Udruženju „Flaster“ su potvrdili da dijele sudbinu ranije otkazanih „Kratkofila“ i „Ars Kozare“. Od odobrenih 12.000 KM dobili su 8.000, i to nakon što je Banjaluka dobila monumentalni mural.

– Nakon što su objavljeni prošlogodišnji rezultati konkursa, prvi dio novca Ministarstvo je uplatilo na račun našeg udruženja 24. septembra 2015. „Flaster“ je počeo gotovo mjesec dana prije toga. Mislimo da nije potrebno dodatno komentarisati neozbiljnost takvog pristupa, pogotovo jer govorimo o najvišoj instituciji iz oblasti kulture u Republici Srpskoj – rekli su u Udruženju.

Kako su naveli, poznato je da u vrijeme raspisivanja konkursa za 2015. godinu još nisu bila isplaćena dugovanja iz 2014.

– Ove godine situacija je ista i ne razumijemo kako se može raspisati još jedan konkurs, kada prošlogodišnja dugovanja još nisu riješena. Veću uslugu bi Ministarstvo uradilo ako ne bi uopšte objavljivalo nikakve konkurse sve dok ne bi riješili sva dugovanja koja imaju. Ovako se stvara lažni privid podrške, a ono što organizacije dobiju je što su već i imale, odnosno prepuštene su same sebi – naglašavaju u „Flasteru“.

Sada, gotovo godinu dana po završetku „Flastera“, novac od Ministarstva još nije uplaćen. U Udruženju kažu da su pokušali na sve načine da dobiju bar podatak o potencijalnom datumu isplate, ali povratnu informaciju nisu dobili, iako navode da su se pismeno obraćali čak i ministru prosvjete i kulture RS Dani Maleševiću.

– Razloga za obustavljanje „Flastera“ je više. Neozbiljnost rada ministarstva je samo jedan od njih. Žalosno je što svojim radom ovo ministarstvo ne samo da ne doprinosi, već otežava razvoj kulture u Srpskoj. Kako su iz kolege iz Udruženja „Tačka“ ranije rekle, najveća šteta se ogleda u gubitku interesovanja i entuzijazma pojedinih organizacija da nastave sa radom. Naše Udruženje je dovedeno u situaciju da prvi put od osnivanja ima dugove prema izvođačima. Takvim pristupom je nemoguće graditi dobre poslovne odnose, a samim tim i nastaviti sa ozbiljnim radom – rekli su u „Flasteru“.

U ministarstvu su i ranije rekli da isplata sredstava zavisi od operativnog punjenja budžeta. Datumi isplata prošlogodišnjih dugovanja samim tim nisu definisani.

(Blic)