Vijesti 09.11.2018.

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS: Poskupljenje vozačkih ispita ne bi doprinijelo kvalitetu obuke

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije podržalo prijedlog za poskupljenje vozačkih ispita jer smatramo da to ne bi značajno doprinijelo kvalitetu obuke, rekla je Mira Bera, rukovodilac u Zavodu za obrazovanje odraslih RS, komentarišući najavljeno poskupljenje vozačkih ispita.

Dodala je da oni u ovom trenutku ne znaju da li će do povećanja cijena vozačkih ispita doći, ali da će, ako se to desi, o tome razgovarati.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole u Banjaluci, rekao je da smatra da bi se, ako vozački ispit poskupi, u prvoj godini primjene te sporne odluke broj kandidata sigurno smanjio za 50 odsto.

“U RS bi se od 213 auto-škola sigurno ugasilo 100 onih koje zapošljavaju dva i više radnika. Došlo bi do ogromnog poremećaja kada su u pitanju trasnportne firme, jer i sada imamo problem s manjkom vozača”, rekao je Jaćimović.

Dodao je da je mnogo elemenata koji pokazuju da povećanje cijene nije garant da može doći i do kvaliteta.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ranije su rekli da su pripremili Prednacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače i isti uputilo na mišljenje nadležnim organima za obrazovanje.

Prema riječima predstavnika nekih auto-škola, za polaganje vozačke dozvole za B kategoriju kandidati u BiH mogli bi, ako do poskupljenja dođe, izdvajati oko 1.500 KM.

(Nezavisne)