Vijesti 04.12.2015.

Ministarstvo prosvjete: Ministar Malešević ne skriva kriminal u Rogatici

ČITANJE: 3 minute
dane malesevic
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je danas da nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da ministar prosvjete i kulture Dane Malešević navodno prikriva brojne kriminalne radnje u školskim finansijama u Rogatici.

Prema njihovim navodima, interni revizor Ministarstva prosvjete i kulture je, tokom revizije finansijskog poslovanja, s akcentom na obračun plata radnika za prošlu i protekli period u ovoj godini, u septembru ove godine utvrdio određene nepravilnosti, zbog čega je Ministarstvo prosvjete i kulture informaciju o izvršenoj reviziji sa kompletnom dokumentacijom uputilo Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo na dalje postupanje.

Iz ministarstva podsjećaju da su osnovne škole samostalni pravni subjekti i odgovorne za ukupno finansijsko poslovanje. Iz ministarstva navode da obračun plata vrši škola, a da platne spiskove ovjeravaju računovođe i direktor škole, koji su odgovorni za tačnost podataka i usklađenost sa zakonskim i podzakonskim aktima.

-Obračunate plate putem obrasca za plaćanje škole dostavljaju na unos u regionalne trezore, gdje se i vrši odobravanje i plaćanje. Uloga ministarstva je da vrši raspodjelu sredstava na nivou škola i kontrolu utroška sredstava. Zbog velikog broja nižih potrošačkih jedinica – 187 osnovnih škola, ministarstvo nije u mogućnosti da vrši kontrolu plata na nivou svih zaposlenih kojih je 12.540 u osnovnim školama jer bi to iziskivalo dodatni broj ljudi, već kontrolu vrše škole- navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva dodaju da su, kada je riječ o navodnim nepravilnostima u vezi sa imenovanjem Školskog odbora i vršioca dužnosti direktora Osnovne škole “Sveti Sava” Rogatica, 22. juna ove godine donijeli rješenje o imenovanju Mile Planinčića za vršioca direktora škole do imenovanja direktora, a najduže šest mjeseci, a da je nakon toga školski odbor bio dužan da raspiše konkurs za imenovanje direktora škole, a najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata direktoru, što nije urađeno.

-S obzirom na to da u Osnovnoj školi `Sveti Sava` nije uvažena procedura propisana zakonom i podzakonskim aktima, kao i da su utvrđene nepravilnosti u radu vršioca dužnosti direktora i Školskog odbora, Ministarstvo je 5. oktobra ove godine donijelo Rješenje o razrješenju Školskog odbora, te u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i Pravilnikom o izboru i radu Školskog odbora, 7. oktobra raspisalo konkurs za izbor i imenovanje članova Školskog odbora iz reda osnivača škole- navode iz ministarstva.

Prema njihovim navodima, Ministarstvo je 13. novembra ove godine, budući da nije sprovedena procedura izbora člnova Školskog odbora, donijelo rješenje o imenovanju Školskog odbora za privremeno upravljanje školom da bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje i rad škole.

-Nakon imenovanja privremenog Školskog odbora, Planinčić je odbio da sazove konstitutivnu sjednicu Školskog odbora da bi se mogla donijeti Odluka o raspisivanju konkursa. Da bi se omogućio nesmetan rad škole i konstituisanje Školskog odbora, ministarstvo je 2. decembra 2015. godine donijelo Rješenje o razrješenju v.d. direktora Mile Planinčića i Rješenjem imenovalo novog v.d. direktora Snežanu Pjevčević- navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode da Planinčić ni nakon razrješenja ne želi da napusti mjesto direktora i ometa normalan rad škole, o čemu postoji i službena zabilješka škole.

(Agencije)