Ministarstvo prosvjete: Nismo dobili primjedbe od privatnih fakulteta

ministarstvo-prosvjete-i-kulture-rs

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske istakli su da su svi zainteresovani građani imali priliku da iznesu primjedbe na Prijedlog strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2021. godine i da daju svoje prijedloge.

Povodom istupa u javnosti pojedinih predstavnika privatnih visokoškolskih ustanova da nisu imali priliku da učestvuju u izradi Prijedloga strategije razvoja obrazovanja, u Ministarstvu su rekli  da je Nacrt strategije bio objavljen na portalu Vlade Republike Srpske – stranici Ministarsta prosvjete i kulture, te su predstavnici svih visokoškolskih ustanova, kao i sva zainteresovana javnost, mogli predlagaču dostaviti svoje primjedbe.

Reagujući na niz primjedbi na Prijedlog strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2021. godine u dijelu koji se odnosi na visoko obrazovanje, iz resornog ministratva su naglasili da nisu dobili nikakve primjedbe od privatnih visokoškolskih ustanova, niti od Rektorske konferencije Republike Srpske.

-S obzirom da je `Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske od 2016. do 2021.` kompleksan dokument koji obuhvata sve nivoe obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja, ministar prosvjete i kulture formirao je radnu grupu koja je brojala 19 članova, plus stručnog konsultanta- naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim navodima, prilikom imenovanja radne grupe vodilo se računa da u njoj budu zastupljeni predstavnici predškolskih ustanova, ustanova osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i Privredne komore Republike Srpske, pa je zbog efikasnosti rada radne grupe bilo nemoguće uključiti sva tijela, odnosno institucije koje postoje u osnovnom, odnosno srednjem ili visokom obrazovanju.

Oni dodaju da je Radna grupa koja je radila Strategiju obrazovanja Republike Srpske, na osnovu analize stanja u oblasti visokog obrazovanja, predložila da se na privatnim visokoškolskim ustanovama, u trenutnoj fazi razvoja visokog obrazovanja, ne mogu izvoditi studijski programi iz oblasti medicinskih, pravnih i pedagoških nauka.

-Riječ je o zanimanjima koja se u Republici uglavnom zapošljavaju u javnom sektoru, odnosno riječ je o djelatnostima koja su od posebnog interesa za Republiku- navode u Ministarstvu.

U ovom ministarstvu dodaju da je u Nacrtu strategije bila ostavljena mogućnost da se samo izuzetno na privatnim visokoškolskim ustanovama obrazuju ova zanimanja, ali je primjedba narodnih poslanika bila da je nemoguće odrediti ko će cijeniti pojam “samo izuzetno”, niti na osnovu kojih kriterijuma, te da je prilikom pripreme Prijedloga strategije prihvaćena primjedba narodnih poslanika.

Iz resornog ministarstva ističu da, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, trenutno 1.598 diplomiranih pravnika čeka na posao, 291 vaspitač, 764 profesora razredne nastave i 679 zdravstenih radnika, a da će prema podacima Ministarstva i uzimajući u obzir broj studenata završnih godina na ovim studijskim programima, ovaj broj lica u narednoj godini biti dvostruko veći.

-Ovakvo normiranje u Strategiji znači da će sva ona lica koja su započela studije na ovim studijskim programima na privatnim visokoškolskim ustanovama moći i završiti, ali da te visokoškolske ustanove neće moći upisivati nove generacije studenata za period za koji se odnosi Strategija, niti će moći dobijati dozvole za nove studijske programe iz ovih oblasti- ističu iz resornog ministarstva.

Oni dodaju da je neophodno da ova odredba bude normirana i Zakonom o visokom obrazovanju kako bi postojao pravni osnov za njenu realizaciju, a da se novom strategijom obrazovanja ne dovode u pitanje kompetencije koje su lica stekla na studijskim programima iz oblasti pravnih, medicinskih i pedagoških nauka i onih koji trenutno studiraju neke od ovih studijskih programa.

(Agencije)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum