Ministarstvo prosvjete: Nismo dobili primjedbe od privatnih fakulteta

ministarstvo-prosvjete-i-kulture-rs

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske istakli su da su svi zainteresovani građani imali priliku da iznesu primjedbe na Prijedlog strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2021. godine i da daju svoje prijedloge.

Povodom istupa u javnosti pojedinih predstavnika privatnih visokoškolskih ustanova da nisu imali priliku da učestvuju u izradi Prijedloga strategije razvoja obrazovanja, u Ministarstvu su rekli  da je Nacrt strategije bio objavljen na portalu Vlade Republike Srpske – stranici Ministarsta prosvjete i kulture, te su predstavnici svih visokoškolskih ustanova, kao i sva zainteresovana javnost, mogli predlagaču dostaviti svoje primjedbe.

Reagujući na niz primjedbi na Prijedlog strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2021. godine u dijelu koji se odnosi na visoko obrazovanje, iz resornog ministratva su naglasili da nisu dobili nikakve primjedbe od privatnih visokoškolskih ustanova, niti od Rektorske konferencije Republike Srpske.

-S obzirom da je `Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske od 2016. do 2021.` kompleksan dokument koji obuhvata sve nivoe obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja, ministar prosvjete i kulture formirao je radnu grupu koja je brojala 19 članova, plus stručnog konsultanta- naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim navodima, prilikom imenovanja radne grupe vodilo se računa da u njoj budu zastupljeni predstavnici predškolskih ustanova, ustanova osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i Privredne komore Republike Srpske, pa je zbog efikasnosti rada radne grupe bilo nemoguće uključiti sva tijela, odnosno institucije koje postoje u osnovnom, odnosno srednjem ili visokom obrazovanju.

Oni dodaju da je Radna grupa koja je radila Strategiju obrazovanja Republike Srpske, na osnovu analize stanja u oblasti visokog obrazovanja, predložila da se na privatnim visokoškolskim ustanovama, u trenutnoj fazi razvoja visokog obrazovanja, ne mogu izvoditi studijski programi iz oblasti medicinskih, pravnih i pedagoških nauka.

-Riječ je o zanimanjima koja se u Republici uglavnom zapošljavaju u javnom sektoru, odnosno riječ je o djelatnostima koja su od posebnog interesa za Republiku- navode u Ministarstvu.

U ovom ministarstvu dodaju da je u Nacrtu strategije bila ostavljena mogućnost da se samo izuzetno na privatnim visokoškolskim ustanovama obrazuju ova zanimanja, ali je primjedba narodnih poslanika bila da je nemoguće odrediti ko će cijeniti pojam “samo izuzetno”, niti na osnovu kojih kriterijuma, te da je prilikom pripreme Prijedloga strategije prihvaćena primjedba narodnih poslanika.

Iz resornog ministarstva ističu da, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, trenutno 1.598 diplomiranih pravnika čeka na posao, 291 vaspitač, 764 profesora razredne nastave i 679 zdravstenih radnika, a da će prema podacima Ministarstva i uzimajući u obzir broj studenata završnih godina na ovim studijskim programima, ovaj broj lica u narednoj godini biti dvostruko veći.

-Ovakvo normiranje u Strategiji znači da će sva ona lica koja su započela studije na ovim studijskim programima na privatnim visokoškolskim ustanovama moći i završiti, ali da te visokoškolske ustanove neće moći upisivati nove generacije studenata za period za koji se odnosi Strategija, niti će moći dobijati dozvole za nove studijske programe iz ovih oblasti- ističu iz resornog ministarstva.

Oni dodaju da je neophodno da ova odredba bude normirana i Zakonom o visokom obrazovanju kako bi postojao pravni osnov za njenu realizaciju, a da se novom strategijom obrazovanja ne dovode u pitanje kompetencije koje su lica stekla na studijskim programima iz oblasti pravnih, medicinskih i pedagoških nauka i onih koji trenutno studiraju neke od ovih studijskih programa.

(Agencije)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za