Vijesti 17.09.2018.

MINISTARSTVO PROSVJETE RS: Dopisom za dolazak srednjoškolaca na osveštanje hrama prekršen zakon

ČITANJE: 1 minuta

Dopisom Pedagoškog zavoda RS o organizovanju dolaska učenika srednjih škola na osveštanje srpsko-ruskog hrama u Banjaluci prekršen je član 56. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, saopštilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Tim članom, navodi se u saopštenju ovog ministarstva, definisano je da odluku o obustavi nastave donosi ministar odnosno Ministarstvo na zahtjev škole ili direktor škole u izuzetnim slučajevima i u najboljem interesu učenika.

– Stav Ministarstva prosvjete i kulture je da ovakvim događajima treba da prisustvuju svi građani koji to žele, uključujući i učenike koji za to treba da imaju saglasnost roditelja i razrednog starješine, ukoliko je događaj za vrijeme nastave – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu i da oni nisu uputili dopis srednjim školama, niti su zatražili od škola da umjesto izvođenja nastave organizuju dolazak učenika na današnje osveštanje ovog hrama.

Navode i da su za ove informacije saznali iz medija, te da je nije tačno da iza pomenutog dopisa školama stoji Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kako su prenijeli pojedini mediji.

(srpskainfo)