Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama.

Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u Sarajevu, negativni su na virus korona.

Srednjoškolci na ekskurzije odlaze tek u aprilu ili maju, ali škole pripreme počinju znatno ranije. Virus korona u Italiji, kao i izdvojeni slučajevi u zemljama okruženja doveli su do odluke da se u Srpskoj do daljnjeg, obustave sve aktivnosti.

– Mi ćemo pratiti cijelu situaciju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je tu da nas usmjerava i da nam kaže na koji način ćemo postupati – izjavila je ministarska prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

– Sve škole imaju isti stav, mi smo na vezi, danima pratimo razvoj sitacije. S obzirom da nam je bezbjednost naših učenika na prvom mjestu, poštujemo ove preporuke – izjavila je direktorica Elektro-tehničke škole “Nikola Tesla” Banjaluka Irina Čavić.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske po preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije dalo je instrukcije primarnim i sekundarnim zdravstvenim ustanovama.

– UKC je već obezbijedio prostore za izolaciju – poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Svjetska zdravstvena organizacija spremna je da Bosni i Hercegovini pruži svu tehničku i materijalnu pomoć. Po 500 testova na virus korona danas, najkasnije sutra, biće distribuisano u Banjaluku i Sarajevo.

– Ukoliko se potvrdi slučaj, SZO će se potruditi da pruži dodatnu zaštitnu opremu. Najviše vodimo računa o zdravstvenim radnicima koji će biti prva linija odbrane i u kontaktu sa potencijalno oboljelim – naglasio je Mirza Palo iz kancelarije SZO u BiH.

Iako u BiH nema oboljelih od virusa korona  panika nije izostala. Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima objavljeno je da su se učenici OŠ “Grbavica 2” u Sarajevu, koji su proteklih dana boravili u Milanu, u nedjelju vratili sa temperaturom i virusnim tegobama. Ova informacija nije tačna, a iz mjera predostrožnosti učenici su izolovani.

– U ponedjeljak smo otišli na posao, djeca u školu. Saopšteno nam je da imaju mjere koje treba preduzimati sa osobama koje su doputovale iz Italije. Kontaktirali smo epidemiološko savjetovalište, oni su savjetovali da se povučemo u kućnu izolaciju – izjavio je direktor OŠ “Grbavica 2” Sarajevo Sabahudin Bakal.

Stručna javnost upozorava da je gotovo neminovno da se virus korona pojavi i u BiH, ali razloga za paniku, tvrde, nema. Sve aktivne mjere su preduzete, a građani trebaju da se pridržavaju preporuka i u slučaju sumnje telefonom kontaktiraju najbližu zdravstvenu ustanovu.

(RTRS)

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i

Na banjalučki aerodrom stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv virusa korona. Avion je dočekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja