Vijesti 15.01.2023.

MINISTARSTVO SPORTA RS: Najoštrija osuda vrijeđanja djece iz Srbije i napada na njihove roditelje

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske najoštrije osuđuje vrijeđanje, a potom i napad na mlade fudbalere iz Srbije i njihove roditelje na fudbalskom turniru za djecu u Sarajevu.

– Skandiranje “Ubij Srbina” neprihvatljivo je za bilo koji skup, pogotovo za sportski događaj na kojem djeca treba da stvaraju nova prijateljstva, uče šta je fer plej i sportski duh, a ne da siju mržnju i skandiraju kao u najgora ratna vremena – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da ta djeca ne pamte ratna vremena i da je odgovornost na odraslima da ih uče toleranciji, razumijevanju, empatiji, a ne mržnji i rješavanju životnih situacija fizičkim obračunima.

– Nakon napada i prijetnji upućenih mladom rukometašu u Bugojnu, koji je ponosno čestitao Dan Republike Srpske, ponovo su mladi sportisti srpske nacionalnosti meta brutalnih napada na sportskom terenu u Sarajevu – navode iz Ministarstva.

Iz resornog ministarstva ističu da je organizator ovog događaja bio dužan da u korijenu sasiječe svaki pokušaj vrijeđanja i mlade sportiste drži u okvirima sportskog ponašanja.

– Huliganima nije mjesto na sportskim terenima i izuzetno je važno da institucije BiH o tome počnu voditi računa i kada su u pitanju sportisti srpske nacionalnosti – navode iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

Јedna osoba iz Beograda povrijeđena je nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada je juče napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba Zvezdara iz Beograda koji učestvuju na međunarodnom turniru.

Napadu je prethodio još jedan incident kada je grupa osmogodišnjaka iz Splita skandirala “Ubij Srbina” za vrijeme utakmice protiv srpskih vršnjaka.

(SB)