Vijesti 26.02.2021.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA RS: Odobren uvoz 20.000 doza “Sputnjika V”

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izdalo je rješenje kojim je odobren uvoz 20.000 doza vakcine protiv virusa korona “Sputnjik Ve”, potvrđeno je u Ministarstvu.

Rješenje je izdato na osnovu zahtjeva za uvoz koji je podnio veletrgovac lijekova “Krajina grupa” iz Banjaluke.

U Ministarstvu napominju da je riječ o hitnom uvozu lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet u BiH, a neophodan je za zaštitu zdravlja stanovništva na prijedlog zdravstvene ustanove, odnosno u skladu sa ugovorom zaključenim između Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i “Krajina grupe”.

Prema informacijama veletrgovca, očekuje se da ovaj lijek tokom predstojećeg vikenda stigne na aerodrom u Beogradu, odakle će dalje biti upućen u Republiku Srpsku.

Nakon završetka carinskog postupka, biće upućen na kontrolu serije u nadležnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Po dobijanju odobrenja za upotrebu lijeka, planirano je da se nastavi sa sprovođenjem imunizacije protiv virusa korona, a u skladu sa Planom vakcinacije u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ovim planom predviđeno da vakcinama koje stignu u Republiku Srpsku prioritetno budu vakcinisani zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih osoba, stanovništvo starije životne dobi i osobe sa hroničnim oboljenjima.

(Srna/SB)