Vijesti 15.02.2016.

Ministarstvo zdravlja RS: Razgovori o pravima radnika u skladu sa Zakonom o radu

ČITANJE: 2 minute
zdravstvo
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ubuduće će razgovore o pravima zdravstvenih radnika voditi u skladu sa novim Zakonom o radu koji definiše položaj sindikata i reprezentativnost, saopšteno je iz ove institucije.

Iz Ministarstva poručuju da će, uvažavajući pravo na građansku inicijativu, kao i do sada poštovati sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Planom rada Ministarstva za ovu godinu predviđena je izrada Zakona o zdravstvenim komorama, kojim će se dodatno unaprijediti rad zdravstvenih radnika i uslovi rada, kao i zaštita njihovih profesionalnih interesa.

Sistem kvaliteta zdravstvenih usluga takođe je definisan i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske vrši sertifikaciju i akreditaciju zdravstvenih ustanova, kao i praćenje i vrednovanje indikatora kvaliteta u zdravstvenim ustanovama, navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu podsjećaju na činjenicu da je Fond zdravstvenog osiguranja prije više od pet godina donio Pravilnik o zaštiti prava osiguranih lica, koji je urađen u skladu sa Evropskom poveljom o pravima pacijenata, a kojim je definisano 13 prava osiguranih lica, čija se suština ogleda u tome da osiguranik koristi prava iz zdravstvenog tako da se garantuje poštovanje njegove ličnosti, vremena, prava na drugo mišljenje, ljubazan odnos i dostupnost informacija.

Tokom 2011. godine imenovani su zaštitnici prava osiguranika u svim poslovnicama Fonda, a osiguranici mogu da ih kontaktiraju direktno dolaskom, telefonom ili imejlom, koji su dostupni na internet stranici, kao i plakatima koji se nalaze u zdravstvenim ustanovama i poslovnicama Fonda.

Uloga zaštitnika prava je da obezbijedi doslovno poštovanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, te da se postaraju da pacijenti svoja prava ostvaruju na najlakši i najjednostavniji način. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske iz 2015. godine, između ostalog se predviđa uvažavanje inicijative za uvođenje mreže zdravstvenih ustanova, te dodatnog finansiranja domova zdravlja od lokalnih samouprava.

Ovim zakonom predviđeno je i kontinuirano analiziranje stanja u oblasti zdravstvene zaštite i donošenje mjera za unapređenje zdravstvene zaštite. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja opredijeljeni su da i dalje unapređuju informisanje osiguranika o njihovim pravima, kao i da im pružaju maksimalnu podršku kada je riječ o zaštiti njihovih prava i njihovom ostvarivanju na najjednostavniji mogući način, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da prate inicijative, sugestije i prijedloge koji se tiču unapređenja sistema zdravstvene zaštite i da će nastaviti razgovore sa predstavnicima sindikata, sa zajedničkim ciljem da u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj pacijenti imaju što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

(NN)