Vijesti 28.09.2021.

Sporan pravilnik Agencije za lijekove

ČITANJE: 1 minuta

RTRS je u posjedu dokumenta koji dovodi u pitanje validnost dozvola koje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdaje proizvođačima za proizvodnju kiseonika kao lijeka, a kao nenadležna.

Podsjetimo, bivši službenik Agencije za lijekove Zoran Јosipović juče je upozorio da je sporno dobiti zakonitu dozvolu za proizvodnju medicinskih gasova u BiH, jer se u Agenciji za lijekove BiH postupa po Pravilniku o proizvodnji lijekova iz 2014. godine, koji je usvojio ministar civilnih poslova BiH.

Kazao je i da Agencijom od 2016. godine rukovodi direktor iz PDP-a, koji je pokušao izmjeniti navedeni pravilnik smislu posebnih uslova za medicinske gasove, ali isti nikada nisu prihvaćeni od Ministarstva civilnih poslova.

– Zatim 2018. godine, na prijedlog direktora, Stručni savjet Agencije usvaja Pravilnik o dobrim proizvođačkim praksama za medicinske gasove, u kojem nelegalno osim dobrih praksi regulišu uslove za dobijanje dozvole za proizvodnju medicinskih gasova, time uzurpiraju nadležnost ministra civilnih poslova iz člana 59. stav 8. Zakona o lijekovima i donose Pravilnik kao nenadležni, sa jednim naslovom a drugim sadržajem o čemu je dao mišljenje i Republički Sekretarijat za zakonodavstvo Republike Srpske – kazao je Јosipović.

(E.M)