Vijesti 24.09.2021.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Stanivukovićevi navodi netačni, firma ima dozvolu za promet medicinskog gasa

ČITANJE: 2 minute

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS reagovali su na navode gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, koji tvrdi da u UKC kiseonik isporučuje firma koja ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika, kazavši da firma „TGT“ Tehnogas ima dozvolu za stavljanje u promet medicinskog gasa.

Uvidom u Registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma „TGT“ Tehnogas je nosilac dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa-kiseonika. Lijekovi koji imaju dozvolu za stavaljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, su lijekovi čiji su kvalitet efikasnost i bezbjednost dokazani. Registar Agencije je javno dostupan na zvaničnoj internet stranici te institucije- saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, prenosi Srpskainfo.

Oni su dalje naveli da iako Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nije nadležno za nabavku lijekova i medicinskih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova od početka pandemije marta 2020. godine je učinilo ogromne napore da se zdravstveni sistem u Republici Srpskoj, u prvom redu bolnice, reorganizuju na način da se svi ljudski resursi i kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje oboljelih od COVID 19 i da pacijenti dobiju adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske napominje da se svaka insinuacija i plasiranje zlonamjernih informacija u javnosti može smatrati direktnim ugrožavanjem zaštite zdravlja stanovništva i izazivanjem straha kod pacijenata i njihovih porodica.

Podsjećamo da je gradonačelnik Banjaluke izjavio da u UKC dolazi kiseonik bez licenci, atesta i kontrole serija i bez papira koje potvrđuju o kom kiseoniku se radi.

– Imamo dokaze da firma “TGT” iz Laktaša taj kiseonik isporučuje, a ta firma nije registrovana za unutrašnji promet lijekova. Medicinski kiseonik jeste lijek, ali ova firma nije registrovana za promet lijelova. Ova firma nema dozvole da radi sa medicinskim kiseonikom – rekao je Stanivuković.

(SB)