Politika 26.01.2022.

Ministarstvo Zlatana Klokića bez reakcije na sankcije SAD

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske nije dalo nikakve instrukcije predstavništvima Srpske u svijetu, kako da reaguju na sankcije uvedene ATV-u i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Reakcije nije bilo ali ni naloga ministarstva iako je takav potez dio njihovog posla, piše ATV.

Konkretne reakcije ministra nije bilo do danas. Dvadeset dana od objave sankcija i tek nakon poziva ATV-a, Zlatan Klokić poručuje da će nešto da uradi.

“Ja mogu reći da sam obavio razgovor sa šefom predstavništva u Kraljevini Belgiji s obzirom da je tamo sjedište Evropske komisije i da će biti pokrenuta inicijativa da se u okviru odgovarajuće poslaničke grupe koju čini Nacionalni front iz Francuske postavi jedno poslaničko pitanje u okviru Evropskog parlamenta da se da komentar da li to direktan udar na slobodu izražavanja”, kaže Klokić.

Šef predstavništva u Beču osuđuje sankcije. O djelovanju po tom pitanju nije dobio nikakve instrukcije iz Ministarstva. Tek ih očekuje.

“Mi očekujemo da ćemo to dobiti, kao što sam rekao, kordinacija funkcioniše i to će sigurno biti u dogledno vrijeme sve iskordinisano na nivou instrukcija”, kaže Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Sankcije kao mjera nisu rješenje. Tako se samoinicijativno, bez naloga nadležnog ministarstva, oglasio šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji. ATV je, kaže Mlađen Cicović na udaru bez bilo kakvih argumenata.

“Televizija koja je od samog početka imala profesionalan pristup bio je uvijek slobodan medij. Sankcije vam nisu uvedene na ono što vi radite kao novinari, kao urednici, kao mediji, već sankcije bez argumenata zbog toga što ste kao povezani sa nekim ko proizvodi korupciju u BiH”, kaže Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Važno je da se čuje glas Republike Srpske u svijetu i brane njeni interesi, smatraju bivše diplomate. To i jeste, kažu osnovna obaveza ministarstva za evropske integracije. Pored diplomatske aktivnosti sprskog člana bh. Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo treba da bude treća spona u predstavljanju politika Srpske u svijetu, poručuje Lučiano Kaluža.

“Mi vidimo da i jedan i drugi kabinet funkcionišu vrlo aktivno, promovišu interese i politike Republike Srpske. S druge strane, fali mi ta karika ministarstva koje to treba da uveže preko predstavništava Republike Srpske i efekti bi bili mnogo veći. Mora se mnogo efikasnije i više raditi u promovisanju putem štampanih i pisanih elektronskih medija u zemljama gdje funkcionišu naša predstavništva”, kaže bivši diplomata Lučiano Kaluža.

Koodrinacija predstavljanja Republike Srpske u inostranstvu. Uređivanje organizovanja i rada privrednih predstavništava Republike u inostranstvu. Samo su neki od zadataka ministarstva koji stoje na njihovoj zvaničnoj veb stranici, na koje su, po svemu sudeći kada je riječ o uvedenim sankcijama ATV i srpskom članu Predsjedništva, zažmirili, zaključuje ATV.

Oznake: Zlatan Klokić