Politika 23.12.2022.

Ministrica pravde u novom Savjetu ministara mogla bi postati Čovićeva šefica kabineta Tonka Krešić

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine glasalo za to da mandatarka novog Savjeta ministara bude Borjana Krišto (HDZ) polako se naziru i imena za preostale ministarske pozicije u ovom tijelu.

Kao što je već odranije poznato, osim pozicije predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, HDZ bi u novom sazivu trebalo da pripadne i ministarsko mjesto u Ministarstvu pravde te civilnih poslova.

Kako saznaje Klix.ba, na poziciju ministrice pravde trebalo bi da bude imenovana Tonka Krešić-Gagro, dosadašnja dugogodišnja savjetnica i šefica kabineta Dragana Čovića.

Osim ove funkcije, Krešić-Gagro je duži period aktivna i kao akademski radnik na Sveučilištu u Mostaru, tačnije Pravnom fakultetu.

Osim pozicije Ministarstva pravde, HDZ-u je u raspodjeli vlasti pripala i pozicija Ministarstva civilnih poslova gdje je do sada taj posao obavljala Ankica Gudeljević. Za sada nije poznato ko bi Gudeljević mogao naslijediti na ovoj poziciji.

Kada je riječ o ostalim ministarstvima, “osmorka” bi prema planu trebalo da dobije Ministarstvo spoljnih poslova, a na tu funkciju bi trebalo da bude imenovan Elmedin Konaković (NiP). Novi ministar odbrane bi trebalo da bude SDP-ov Zukan Helez, a Ministarstvo saobraćaja i komunikacija bi mogao voditi Edin Forto (NS).

Treći partner u državnoj vlasti, SNSD, u novom raspodjeli trebalo bi da dobije pozicije ministarstva finansija (Zoran Tegeltija), sigurnosti (Nenad Nešić kao partner iz DNS-a) i spoljne trgovine Staša Košarac.