Magazin 29.10.2016.

Miodrag Manojlović, umjetnik iz Banjaluke: Prošlost i budućnost oslikani Gustinom

ČITANJE: 3 minute

Zajednička nit mojih radova, koji obuhvataju različite medije, od crteža kao bazičnog medija do savremenih tehnologija, upravo je to što su i te kako povezani na jedan specifičan, lični način, iako su nastajali kroz dugi niz godina.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” umjetnik Miodrag Manojlović iz Banjaluke, čija je izložba “Gustina” otvorena u četvrtak uveče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

– Analogni i digitalni mediji koje sam koristio u postavci korespondiraju zajedno u određenoj vrsti komunikacije. Iako je ovo multimedijalna izložba, opet, kada vidite crtež, vidite i sliku, kada vidite sliku, čujete i zvuk. I upravo tako sam pravio vezu između starog i novog – kazao je Manojlović.

Pojašnjava da se radovi na izložbi ne sukobljavaju, nego zajedničkim jezikom progovaraju o nekim idejama koje okupiraju njegovu umjetničku maštu.

– To je jedan od segmenata koji definiše gustinu. Medij animacije je sam po sebi zgusnut, jer kada radite dugi niz crteža u linearnom nizu i kada radite to recimo, godinu, dobijate na hiljade crteža koje pretvorite u animaciju koja traje pola minuta. Onda je sasvim jasno zašto je mnogo vremena potrebno da se uradi nešto veoma kratko. Tu je, u stvari, gustina bitna – kaže Manojlović.

Gustina je takođe bitna, kaže ovaj umjetnik, i kada razmišljate o ljudskom iskustvu, o vremenu koje prolazi.

– Mali crteži koje sam radio su zapravo i najličniji, najdirektniji i iz njih izvire najsubjektivnija poruka koja nije očigledna, više je metafizička, ali ne u bukvalnom smislu. Radi se, naime, o podsvjesnim momentima u direktnom izrazu kroz crtež – rekao je Manojlović.

Kada radite animaciju, kaže on, normalno je da vam, pored ličnih iskustava, trebaju i drugi izvori, “literatura, poveznica sa vremenom u kojem živite, kao i dugi vremenski niz, da biste istražili čime se zapravo bavite”.

– Moram priznati da sam se na otvaranju izložbe osjećao kao da sam na početku stvaralačkog procesa. U stvari, nalazim se na nekoj granici gdje treba da odlučim da li se umjetnošću bavim ozbiljno ili ne. Ova izložba mi pokazuje gdje se trenutno nalazim, gdje sam pogriješio i šta treba da popravim, te mi daje temelj za moj osjećaj koji me vodi putem na kojem imam još mnogo toga da kažem – priznaje Manojlović.

Kustos izložbe koja će u Banjaluci biti otvorena do 9. decembra je Lana Pilipović, a izložbu u Muzeju savremene umjetnosti RS je otvorio istoričar umjetnosti i direktor galerije “Kunsthalle” u Darmštatu Leon Krempel.

Izlaganje u inostranstvu

Miodrag Manojlović se nedavno predstavio na grupnoj izložbi u Darmštatu, sa koje nosi dragocjena iskustva.

– Tek kada svoj rad, takoreći, suprotstavite sa kolegama u inostranstvu, možete da vidite na kojem nivou vaše stvaralaštvo zapravo funkcioniše. Potrebno je da se umjetnici vremenom oslobađaju, da nemaju predrasude i da se oslobode straha od izlaganja u inostranstvu, jer kod nas postoji toliko dobrih i kvalitetnih umjetnika koji mogu da stanu rame uz rame sa svim svjetskim umjetnicima – poručuje Miodrag Manojlović.

(Glas Srpske)