Politika 04.01.2022.

Miodrag Živanović: Politički virus u BiH opasniji je od korone

ČITANJE: 2 minute

Iza nas je jedna od najtežih i najbesmislenijih godina koje smo proživjeli, kaže u razgovoru za “Avaz” profesor filozofije iz Banje Luke Miodrag Živanović. Tom besmislu, dodaje, uveliko je doprinijela i činjenica da su se aktivnosti međunarodne zajednice i najavljene sankcije protiv onih koji su krenuli u urušavanje vlastite države pokazale kao „promašena tema“.

Slijepa ulica

– Besmisleno je jednom Miloradu Dodiku davati sankcije, jer ih se on neće pridržavati, a on i nije političar. Prave sankcije bile bi da se on više ne približava politici i političkim odlukama. Međutim, to se neće dogoditi, pa ni te sankcije neće imati uspjeha – pojašnjava Živanović.

Populizam, čije eksponente vidimo u BiH, ali i u državama regiona, „crno zlo“ je u svijetu, kaže poznati banjalučki profesor komentirajući stvaranje novog političkog bloka u kojem su Dodikovi saveznici.

– Na kraju realizacije te morbidne ideje populizma izlaza nema. To je slijepa ulica istorije, kako je to davno napisao Valter Benjamin. Populizam ne ostavlja prostor da se pojavi nešto što je progresivno. U toj slijepoj ulici obavezno se događa fašizam, jer svako populističko društvo, a to pokazuje cjelokupna znanost, postaje fašističko. Nama se to već i dogodilo u BiH – dodaje Živanović.

Za prevazilaženje ovakvog stanja bit će potrebno mnogo vremena koje BiH nema, jer njeni mladi i obrazovani stanovnici odlaze. Zato se mora hitno raditi na eliminacijama populizma.

Nema građana

– Prvi korak i nije teško napraviti. Mora se početi od nekog papira koji trebaju sačiniti i potpisati svi osim ovih koji su na vlasti. Oni su zaboravili šta znači biti čovjek. To ne može ići brzo, jer ovaj je politički virus opasniji od COVID-19 i zato treba pokušati korak po korak. Ne može se život jednog društva svesti samo na tri etničke zajednice – Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Prvo smo ljudi, pa smo onda pripadnici etnosa, a populizam ima obrnutu sliku – kaže prof. dr. Živanović te dodaje da u BiH, u njenim ustavnopravnim dokumentima, građani trenutno ne postoje.

Vraćeni smo stoljećima unazad

– Mi ovdje, prema mojim računicama, živimo u 930. godini pretprošlog milenija, jer tada su plemenska uređenja bila najjača. Vraćeni smo toliko vjekova unazad. Zbog ovih elemenata populizma, da ne govorim o problemu jezika, o neznanju, primitivizmu i svemu što prati takve procese, događa se to što nam se događa. Ako se ovako nastavi, ideja o vraćanju nadležnosti na nivo entiteta RS znači samo da se taj entitet gura još dalje u prošlost. Vratit ćemo se u sedmi, pa u šesti i peti vijek i više nas neće biti – kaže Živanović.

(E.M)