Politika 10.06.2024.

MIP RUSIJE: Broj Bošnjaka stradalih u Srebrenici falsifikovan i nedokaziv

ČITANJE: 4 minute

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je broj Bošnjaka stradalih u Srebrenici falsifikovan i nedokaziv, kao i da izvještaj nezavisne Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine predstavlja nov, nepristrasan pogled na tragične događaje za vrijeme sukoba u BiH.

Iz Ministarstva su naglasili da je ogromna većina Bošnjaka koji su učestvovali u povlačenju iz Srebrenice na teritoriju pod muslimanskom kontrolom u julu 1995. godine bili pripadnici Armije BiH i, prema tome, vojnici, a ne civili, kako je predstavljeno.

Ocijenjeno je da je Komisija, na čijem čelu je izraelski naučnik Gideon Grajf, u svom radu uživala potpunu samostalnost, kao i da zaključci nisu bili dirigovani, već su ih usaglasili i podržali svi članovi Komisije.

Iz Ministarstva su istakli da se Komisija Gideona Grajfa oslanjala na obiman dokazni materijal, među kojim su bili fizički dokazi, iskazi očevidaca i prikupljena arhiva, uključujući i one od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju – MKSЈ/, a sprovela je i sopstvena istraživanja.

Iz ruskog ministarstva su napomenuli da su zvanične bošnjačko-muslimanske strukture i javne organizacije koje su imale pristup informacijama i analizama događaja u Srebrenici odbile da sarađuju sa Komisijom i nisu joj dale nikakve informacije.

– Glavni rezultat rada Grajfove komisije su neoborivi podaci do kojih su došli, a koji mijenjaju percepciju u društvu o samom sukobu, a posebno o tome šta se dešavalo u Srebrenici, nametnutu od Zapada /uključujući i MKSЈ/ i njihovih medija – navedeno je u saopštenju.

– Na osnovu presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju, bošnjački zvaničnik uz pomoć zapadnih zemalja uporno je u svjetsku javnu svijest unosio mit o kolektivnoj odgovornosti srpskog naroda za “genocid” nad bošnjačkim narodom u BiH – naveli su iz Ministarstva i istakli da su tako Bošnjaci prepoznati isključivo kao “žrtve”, a Srbi isključivo kao “zločinci”.

U saopštenju je naglašeno da su informacije koje promovišu Bošnjaci i zapadnjaci o navodno 8.273 identifikovane žrtve “genocida” u Srebrenici u velikoj mjeri falsifikovane i nisu potkrijepljene nikakvim dokumentovanim dokazima, već su namjerno izmišljene.

Iz Ministarstva su naveli da su mnogi stradali od eksplozija mina, unutrašnjih sukoba u redovima Armije BiH, te da je bilo i samoubistva.

– Sve to je dokazano proučavanjem lokacija na kojima je dolazilo do stradanja i mjesta gdje su sahranjeni – navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije istakli su da je pouzdano utvrđeno da je nekoliko desetina lica, koja se zvanično vode kao ubijena u Srebrenici od 11. jula do 19. jula 1995. godine, zapravo u tom periodu bilo živo ili su još živa.

– Istovremeno, bošnjački zvaničnici svaku činjenicu nasilne smrti predstavnika muslimana iz BiH tokom sukoba klasifikuju kao slučaj “genocida”, uz podršku zapadnih zemalja u tom pogledu – naglašava se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva navode da je operacija vojnih snaga Republike Srpske protiv vojnih formacija Republike BiH lociranih u Srebrenici bila opravdana sa stanovišta ratovanja, da se zaustavi agresija na srpska naselja na tom području.

Međutim, ističu iz Ministarstva, Bošnjaci su svoje napade, praćene istrebljenjem civila na etničkoj osnovi, izvodili iz enklave koja je zvanično proglašena “zonom bezbjednosti UN” i koja je bila pod zaštitom holandskog kontingenta UN koji je, ispostavilo se, zataškavao akcije bošnjačke vojske protiv Srba, sprečavajući mjere odmazde.

Ukazano je da MKSЈ tokom dugogodišnje istrage o događajima u Srebrenici nije želio da uzme u obzir sve okolnosti i ograničio se na dokaze koji idu u korist bošnjačkog tumačenja događaja u Srebrenici, prenosi Raša tudej Balkan.

– Utvrđene razmjere pogibije vojnih lica i civila bošnjačke nacionalnosti tokom sukoba od 1992. do 1995. godine i lokalna priroda opisanih događaja ne može da podrži upotrebu termina “genocid” u smislu međunarodno-pravnih normi. Komisija Gideona Grajfa ne poriče da su počinjeni ratni zločini u Srebrenici, ali tvrdi da nijedan narod u BiH nije isključivo žrtva, niti je isključivo zločinac – navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Srna.

Oznake: MIP Rusije