Politika 09.07.2020.

MIRA PEKIĆ: PDP imao tri primjedbe, ali smo glasali za prijedlog budžeta BiH i očekivali većinu

ČITANJE: 2 minute

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić (PDP) izjavila je da je PDP imao tri primjedbe na Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu koje se odnose na visinu predloženog budžeta, prihode od PDV i budžetsku rezervu.

– Jedna od naših primjedaba bila je visina predloženog budžeta od 996 miliona KM, što je za 30 miliona više u odnosu na prošlogodišnji, te 46 miliona više u odnosu na budžet od prije dvije godine koji je iznosio 950 miliona KM – rekla je Pekićeva novinarima u Sarajevu nakon hitne sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Ona je navela da se druga primjedba odnosila na predviđene prihode od PDV, navodeći da se do sada od PDV ubiralo 750 miliona KM za finansiranje zajedničkih institucija BiH, a da je ove godine to 780 miliona KM.

– Znajući u kakvoj se situaciji nalazi BiH i da će prihodi od PDV, vjerovatno, imati pad i do 10 odsto, smatramo da računanje na 30 odsto više prihoda od PDV u odnosu na prošlogodišnje, nije dobro – rekla je Pekićeva.

Ona je dodala da je PDP imao primjedbu i na iznos budžetske rezerve, koja iznosi oko 29 miliona KM, od čega je oko 27.800.000 KM predviđeno za saniranje ekonomske štete, za šta je predložila i zaključak koji je Predstavnički dom usvojio.

– Predložila sam zaključak koji se ticao obaveze Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara da mjesečno podnosi izvještaje o načinu utroška i namjeni trošenja sredstava iz te budžetske rezerve i taj zaključak je usvojen – navela je Pekićeva.

Ona je rekla da je PDP na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH glasao za Prijedlog zakona o budžetu u prvom čitanju, te da su računali na to da će Prijedlog dobiti većinu i da će nakon uloženih amandmana imati konačan stav za glasanje u drugom čitanju.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu nije danas dobio entitetsku većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te će ići na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

(Srna)