Vijesti 15.09.2020.

Mirela Bubalo podnijela krivičnu prijavu protiv Osmice, Avdića i uposlenika BH „Pošte“

ČITANJE: 2 minute

Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova, juče je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predala potpisanu krivičnu prijavu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, novinara Avde Avdića i N.N. zaposlenika JP „BH Pošte“, saznaje banjaluka.net.

Naime, Avdo Avdić je navodno po nalogu Osmana Mehmedagića lažno tvrdio kako se na snimcima s nadzornih kamera vidi Mirela Bubalo prilikom predaje anonimne krivične prijave. Bubalo je demantovala tvrdnje da se na snimcima nalazi ona, zbog čega je danas Općinskom sudu u Sarajevu podnijela i privatnu tužbu za klevetu protiv Avde Avdića i portala Istraga.ba.

Mehmedagić je u krivičnoj prijavi dostavljenoj Tužilaštvu BiH prijavljen zbog sumnje da je izuzeo snimke s nadzornih kamera JP „BH Pošte“ kako bi utvrdio ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega, zloupotrebljavajući tako poziciju direktora OSA BiH. Prema važećim zakonima prijavitelji krivičnih djela uživaju zaštitu svog identiteta što je jedan od ključnih stubova pravne države.

Postoji osnovana sumnja da je Mehmedagić snimke ustupio novinaru Avdi Avdiću koji je napravio medijsku hajku i otpočeo kampanju protiv Bubalo.

Osman Mehmedagić nije smio istraživati identitet prijavitelja krivičnog djela i ne ustupati fotografije Avdi Avdiću na javnu objavu.

Bubalo je o svemu informisala i Ambasadu SAD-a u BiH, Ambasadu Velike Britanije u BiH, Ambasadu Francuske u BiH, Ambasadu Njemačke u BiH, Ambasadu Italije u BiH, Delegaciju EU u BiH i Ured visokog predstavnika (OHR).

Dopis je dostavljen i Komisiji za nadzor nad radom OSA BiH od koje je zatražila da hitno obave raspravu o zloupotrebama OSA BiH u režiji Osmana Mehmedagića te da je u skladu sa svojim nadležnostima zaštite od brutalnog napada direktora OSA-e na nju i njenu porodicu – napada baziranog na lažima, podmetanjima i zloupotrebama ovlaštenja.

(banjaluka.net)

Oznake: Mirela Bubalo