Mirko Filipović zbog dopinga suspendovan na dvije godine!

mirko filipovic
“Ne samo da sportisti trebaju misliti o svom zdravlju i sigurnosti kad je riječ o zabranjenim supstancama, nego i o šteti koju takvi slučajevi mogu nanijeti njihovom ugledu”, rekao je izvršni direktor USADA-e Travis Tygart.

Iako je prije dvije sedmice objavio kraj karijere, Mirko Filipović suspendovan je na dvije godine, saopštila je jutros Američka antidopinška agencija (USADA), prenosi Večernji list.

Podsjetimo, Cro Cop je uzimao hormon rasta (hGH) kako bi ubrzao proces oporavka od povrede ramena. Kako je sam rekao, prijavio je to UFC-u i USADA-i, ali od toga je odmah nastao skandal. Bez obzira što se nakon toga odlučio povući, pokrenuta je istraga i sada je suspendovan. Njegovo priznanje uzeto je kao olakšavajuća okolnost pa je umjesto maksimalne četiri godine suspenzije dobio samo dvije godine.

O cijelom slučaju danas se oglasio i UFC.

– UFC prihvata dvogodišnju suspenziju Cro Copu koju je izrekla antidopinška agencija (USADA) zbog kršenja pravila o dopingu. UFC cijeni Cro Copovo otkrivanje i priznanje korištenja zabranjene supstance te podržava izricanje potrebnih sankcija za održavanje sporta čistim. Cro Cop je nakon toga najavio svoje povlačenje iz sporta nakon velike karijere. UFC priznaje njegove uspjehe u sportu mješovitih borilačkih vještina te mu želi dobro u budućem radu- stoji u saopštenju UFC-a.

Mirko Filipović javno je priznao da je koristio hormon rasta, ali bio je uvjeren kako će se prihvatiti njegov argument da je to koristio samo za sanaciju povrede.

– UFC je potpisao ugovor s Američkom antidopinškom agencijom (USADA), koja će provoditi i koja od nedavno i provodi testiranja boraca. Morao sam ispuniti upitnik kao i svi borci i specificirati gdje sam i kada tokom priprema radi dolaska njihovih ljudi na testiranje. Kad su počeli problemi s ramenom, s obzirom na to da klasične metode poput leda i masaža nisu pomagale, prešao sam na krvne plazme koju sam dobivao direktno u rame, a uz to sam uzeo malu količinu hormona rasta radi bržeg zacjeljivanja. Hormon rasta je na listi zabranjenih supstancija i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. Nažalost, jedini lijek za rame je višesedmična pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata. Nakon šest dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju i da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta jer ništa drugo ne pomaže, a želio sam odraditi borbu pod svaku cijenu- poručio je Mirko nakon što je skandal izašao u javnost.

(N1)

Izgorio BMW u Njegoševoj ulici na Petrićevcu

Automobil BMW izgorio je noćas ispred kuće u Njegoševoj ulici na Petrićevcu, potvrđeno je “Nezavisnim” u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka. Saznajemo da je pogonsko gorivo ovog automobila bila kombinacija benzin-plin. Dragan Savanović, komandir vatrogasne čete u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka, rekao je da su dojavu o požaru dobili u 1.20. “Na teren smo izašli sa jednim vozilom

Uskoro skuplji parking u centru grada, proširuje se nulta zona?

Tehnički prijedlog za povećanje cijene parkinga u centru grada je spreman, ali konačna odluka je na gradonačelniku, koaliciji i odbornicima, oni odlučuju da li će i kada će ovaj prijedlog ići na dnevni red, kazao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Naveo je da se, pored dizanja cijena, predlaže i proširenje nulte

Servisne informacije za 17. oktobar

Servisne informacije za četvrtak, 17. oktobar 2019. godine Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježena su 4 krivičnia djela i to: 1 krađa električne energije,1 prevara, 1 pokušaj ubistva i 1 djelo iz kategorije ostalih. Javni red i mir narušen je 4 puta –

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,