Politika 06.12.2015.

Mirko Rašković tokom rata za hrvatsku stranu prikupljao podatke o srpskoj vojsci?

ČITANJE: 2 minute
Mirko-Rašković
Mirko Rašković, koji je nedavno istupio iz Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/, tokom rata je za hrvatsku stranu prikupljao podatke o srpskoj vojsci, piše hrvatski nedjeljnik “Telegram”.

Ovo se navodi u dokumentu hrvatske Bezbjednosno-obavještajne agencije, koji nema oznake tajnosti, a koji je potpisao tadašnji direktor agencije i aktuelni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Ovaj dokument, koji je objavio “Telegram”, bio je osnov za Raškovićevu penziju hrvatskog ratnog veterana, prenosi portal “Indeks”.

Objava dokumenta je važna, jer se Karamarko do nedavno branio tvrdnjom da nikada nije potpisao uvjerenje o Raškovićevom ratnom putu.

U HDZ-u ne demantuju objavljeni dokument i Karamarkov potpis, ali tvrde da on nije smio da bude objavljen jer je riječ o obavještajnom radu o kojem se ne može otvoreno govoriti.

-Ovdje nije presudno ko je šta potpisao, već da li je neko u odsudnom času radio za Hrvatsku ili protiv nje. Ovdje je riječ o tome da neko obavještajnu djelatnost u prošlosti i hrabrost i lojalnost jednog čovjeka prema hrvatskoj državi jeftino koristi u dnevnopolitičke svrhe- ocjenjuju iz HDZ-a.

Rašković je na nedavne stranačke konsultacije kod hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović došao mimo potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i nije želio da prihvati odluku stranačkog rukovodstva, koje je dalo podršku koaliciji Hrvatska raste i mandataru Zoranu Milanoviću.

Vrh SDSS-a optužuje HDZ za pritisak zbog čega je Rašković povukao potpis za lijevu koaliciju Zorana Milanovića i SDP, dok HDZ, sa druge strane, tvrdi da su pritisak vršili iz SDP-a.

Pupovac je nakon konsultacija izjavio da postoje ozbiljne indicije da je riječ o organizovanoj pljački mandata SDSS-a i da bi to institucije trebalo da istraže, a Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta potom je naredila istragu kupovine poslaničkih mandata.

Rašković je podnio ostavku na funkciju zamjenika šibensko-kninskog župana iz redova manjina i istupio iz SDSS-a.

Odmah poslije konsultacija, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović rekao je da ne isključuje mogućnost da se razlog za ovo krije u Raškovićevom ratnom putu, odnosno uvjerenju kojim je ostvario hrvatsku vojnu penziju, a koje je potpisao Karamarko.

Predsjednik HDZ-a je to demantovao, tvrdeći da nije ništa slično potpisao.

SDSS je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj osvojila tri mandata.

(Agencije)