Region 14.12.2022.

Mirna noć na sjeveru KiM, Srbi peti dan na barikadama

ČITANJE: 2 minute

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je situacija i dalje napeta. Barikade Srba koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića ulaze u peti dan. Sjever Kosmeta blokirala je i kosovska policija, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni pješke. Neophodni lijekovi za uhapšenog Dejana Pantića preko Euleksa su dostavljeni tek poslije četiri dana od hapšenja.

Noć protekla mirno

Noć je na sjeveru KiM protekla mirno. Srbi ostaju na barikadama.
Kancelarija Euleksa na Kosovu i Metohiji potvrdila je da je omogućen transport lijekova neophodnih za liječenje bivšeg pripadnika kosovoske policije Dejana Pantića, kojem je na 30 dana produžen pritvor, te da je misija predala lijekove komandantu kosovske policije u Leposaviću.

Barikade u Rudaru

“Misija je u kontaktu s kosovskom policijom, Specijalnim tužilaštvom u Prištini, Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, kao i sa advokatom gospodina Pantića. U skladu sa svojim mandatom, Euleks prati ovaj slučaj kako bi proijcenio kako se njime bave kosovske vlasti”, navodi se u odgovoru dostavljenom Tanjugu.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je Brisel da pomogne da se Dejan Pantić pusti iz pritvora.

Dejan Pantić uhapšen je u subotu na Jarinju, poslije čega su Srbi započeli protest. Barikade ulaze u peti dan, a škole od ponedjeljka ne rade.

Kasno sinoć vlada privremenih prištinskih institucija izdala je, poslije sastanka Aljbina Kurtija, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, saopštenje u kojem se navodi “da je postignut dogovor da se uklone barikade na sjeveru KiM”.

Nakon sastanka, Lajčak je izjavio da je najbolji način da se barikade na sjeveru Kosova i Metohije uklone političkim dogovorima, a ne buldožerima.

Misija NATO na Kosovu (Kfor) saopštila je da pomno prati dešavanja na sjeveru KiM i da je u bliskom kontaktu sa predstavnicima Beograda i Prištine, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na portal Reporteri.

Prema navodima portala Reporteri, Kfor nije odgovorio da li će učestvovati u uklanjanju barikada na sjeveru.

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sjever Kosova i Metohije.

“Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo”, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Na to je reagovala Ana Brnabić, ističući da je Eskobar još jedan nizu političara koji su nedvosmisleno protiv važećih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.