Vijesti 31.01.2016.

Mirsad Bektašević uhapšen prilikom pokušaja odlaska na sirijsko ratište

ČITANJE: 1 minuta
mirsad bektasevic
Mirsad Bektašević, državljanin Švedske, uhapšen je danas u Grčkoj prilikom pokušaja priključenja Islamskoj državi.

Bektašević je već ranije u BiH osuđivan zbog namjere da počini teroristički napad.

Mirsad Bektašević, poznat i pod nadimkom Maksimus, rođen je 1987. u Novom Pazaru, a u Švedskoj živi od 1994. godine.

Bektašević je 2005. godine uhapšen u Sarajevu, a 2007. osuđen je pred Sudom BiH zbog namjere da počini terorističko djelo. Tada je osuđen zajedno sa Abdulkadirom Cesurom i Bajrom Ikanovićem.

Naime, Bektašević i Cesur doputovali su 14.10.2005. u Sarajevo u namjeri da na području BiH i drugih evropskih država počine terorističke napade. Napadima su imali namjeru prisiliti BiH i druge zemlje da povuku svoje vojnike iz Avganistana.

Ikanović im je tada nabavio oko 20 kilograma eksploziva a uspjeli su izraditi i samoubilački pojas. Takođe, prilikom pretresa prostorija pronađene su i kasete sa snimcima na kojima su jasno iskazali namjeru počinjenja napada.

Bektašević je tada osuđen na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, Cesur na 13 godina zatvora, a Ikanović na osam godina zatvora.

Odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH Bektaševiću je kazna smanjena na osam godina i četiri mjeseca. Cesuru je kazna smanjena na šest godina i i šest mjeseci, a Ikanoviću na četiri godine.

Bektašević je 2009. godine podnio zahtjev da ostatak kazne izdržava u Švedskoj. Nakon što je izdržao dvije trećine kazne 2011. je pušten iz zatvora.

Prema navodima Federalne televizije, Bektašević je već bio na sirijskom ratištu, a 2015. je u tri navrata iz Srbije pokušao ući u BiH. Nakon trećeg pokušaja izrečena mu je trajna zabrana ulaska u BiH.

(Klix)