Vijesti 01.07.2021.

Mišićeva najavila nastavak pregovora o najnižoj plati od 600 KM

ČITANJE: 3 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je, nakon svečanog dijela Sedmog kongresa Saveza sindikata RS, da su Vlada Srpske i Savez sindikata socijalni partneri koji imaju zajednički cilj da u skladu sa mogućnostima bude poboljšan standard zaposlenih u Srpskoj. Predsjednik Saveza Sindikata Ranka Mišićeva je najavila nastavak pregovora u cilju dostizanja najniže plate od 600 KM do kraja godine.

“Zahtjevi sindikata uvijek krenu od toga da se traži neki maksimum, sa ciljem da se negdje na sredini nađe rješenje. I uvijek smo tako nastupali. I hoću da zbog javnosti, građana i radnika Republike Srpske kažem da imamo izuzetno korektnu saradnju što se tiče predsjednika Vlade i predsjednika Sindikata”, izjavio je novinarima Višković, nakon svečanog dijela Sedmog kongresa Saveza sindikata Srpske, koji se održava u Tesliću.

Višković je istakao da u takvoj komunikaciji treba tražiti najbolja rješenja, za koja je naglasio da nisu uvijek moguća ili realna, ali da je razgovor jedini put do njih.

Premijer Srpske je zadovoljan što je sistem uspješno ogovorio na sve izazove sa virusom korona i sačuvao radna mjesta i plate.

“U godini korone, u avgustu 2020, imali smo za 1.870 radnika više nego u 2019. godini. Zadržali smo naša prava i u ovom periodu čak i povećavali”, izjavio je Višković i poručio da je Republika Srpska danas lider kada je riječ o visini najniže plate u odnosu na zemlje u regionu, ali i da je svjestan da se radi o nedovoljnom iznosu.

Prema njegovim riječima – prosječna plata ide uzlaznom putanjom.

“Ona je za maj mjesec ove godine 981 KM. Ja sam siguran, kada budemo imali presjek za šesti mjesec, doći će blizu onog našeg cilja od 1.000 KM”, rekao je Višković i dodao da i zaposlenost ide uzlaznom putanjom.

Višković je upozorio da ima i onih kojima pozitivni pokazatelji smetaju i ne sviđaju im se, ali da su oni takvi i lako provjerljivi.

“Danas, poslije 15 mjeseci možemo reći da smo u tome uspjeli dobrim dijelom. Nažalost, jedan broj naših građana nije uspio da se izbori sa virusom korona i to je najveći žal”, izjavio je Višković.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je da je četvorogodišnji mandat započela u okolnostima kada je najniža plata iznosila 320 KM, a da iz mandata izlazi sa najnižom platom od 540 KM, što nije dovoljno.

Mišićeva je ukazala na sve izazove sa virusom korona i najavila nastavak pregovora sa socijalnim partnerima kako bi najniža plata do kraja godine u Republici Srpskoj iznosila oko 600 KM.

Ona je ukazala na rast prosječne i sektorske plate, s obzirom na to da je životni standard radnika nizak i na sve veći odlazak radne snage.

Mišićeva očekuje da na današnjem Kongresu bude usvojena rezolucija o novom sistemu plata u Srpskoj, kako bi bila uređena ova oblast i da sva prava budu obavezujuća za svakog poslodavca.

Ona je kao najslabiju kariku u pregovorima označila Uniju udruženja poslodavaca, za koje kaže da škrto i sebično čuvaju ono što im zarade radnička leđa.

Tokom svečanog dijela, Kongresu je prisustvovao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Bogdanić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kao i delegacije sindikalnih organizacija iz Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Nakon svečanog dijela uslijedio je radni, a na dnevnom redu Kongresa, osim izbora novih organa, biće razmatran program rada Saveza sindikata Srpske za period 2021-2025. godine, kao i rezolucije o sistemu plata u Srpskoj i benefitima članstva u sindikatu.

(Srna, E.M)

Oznake: Ranka Mišić