Vijesti 27.02.2019.

MIŠLJENJE GRAĐANA POD LUPOM Gradska uprava preko društvenih mreža očitava puls javnosti

ČITANJE: 3 minute

Stavovi Banjalučana o radu aktuelne administracije izneseni na društvenim mrežama biće predmet analiza, a izvještaj će biti isporučen Gradskoj upravi.

U pitanju je samo jedna u nizu novina, pored zvaničnih profila Grada na društvenim mrežama, aplikacije „Građanske patrole“ na kojoj građani mogu prijaviti komunalne probleme te vajber grupe, koju je aktuelna administracija uvela u posljednje dvije godine kao sredstvo za osluškivanje pulsa javnosti.

Kako bi se taj projekat sproveo iz riječi u djelo Grad je angaživao agenciju koja bi bila zadužena za taj posao.

Gradonačelnik Igor Radojičić je objasnio da je cilj da stavove javnosti približi gradskoj administraciji.

– Društvene mreže su jedna vrsta medija i malo ko se kod nas u ovom momentu bavi analizom sadržaja koji se na njima pojavljuje. U svijetu se već odavno rade takve analize i mi hoćemo da saznamo kakvi su stavovi onih koji koriste društvene mreže. Želimo znati šta je to fokusu građana, šta je to gdje imaju najviše pozitivnih ili negativnih mišljenja i da kroz tu analizu dobijemo neke impute ili važne sadržaje za dalji rad Gradske uprave – rekao je Radojičić.

Dodao je da Grad, pored zvanične internet stranice, na društvenim mrežama ima različite sadržaje kao što je instagram i fejsbuk profil, te vajber grupu na kojima se, kako kaže, prate razni sadržaji.

Pored zvaničnih profila Grada Banjaluka na društvenim mrežama, Radojičić ima privatne, koje već godinama koristi u komunikaciji sa građanima, ali i za promociju različitih projekata.


Grad Banjaluka nije usamljen primjer.

I drugi su u posljednjih nekoliko godina slijedili taj trend i komunikaciju s građanima usmjerili na društvene mreže.

Jedan od aktivnijih korisnika je odbornik SNSD-a Nenad Talić, koji smatra da su one prečica koja dozvoljava da se čuje u što kraćem roku što veći broj građana.

– To je isto način da građani, na neki način, lakše priđu ljudima koji su na određenim funkcijama i od njih zatraže odgovore na neka pitanja ili im kažu svoje mišljenje – kazao je Talić.

Napomenuo je da je u zadnjih nekoliko godina porastao broj građana koji na ovaj način s njim komuniciraju.

– Mislim da je tome doprinijela i Gradska uprava svojim učešćem na društvenim mrežama. Njihove aktivnosti su ohrabrile ljude da više koriste taj vid komunikacije, jer su uvidjeli da je neko ko odlučuje o njima i njihovim problemima isto na tim mrežama, odnosno da je dostupan – ocijenio je Talić.

Naglasio je da su bitna mišljenja građana koja se mogu pročitati i na fejsbuku ili tviteru.

– Bez obzira da li su ti stavovi pozitivni ili negativni, oni nam samo mogu pomoći pri donošenju odluka – dodao je on.

Uvredljive poruke briše

Igor Radojičić je rekao da savremeni način komunikacije podrazumijeva društvene mreže.

– Imam profile na tviteru fejsbuku i instragramu. To mi predstavlja način informisanja i u jednom i u drugom smjeru – naveo je Radojičić.

Ocijenio je da su reakcija građana na njegove postupke i odluke različite.

– Bez obzira o kojoj temi je riječ uvijek ćete imati različitih mišljenja, i to je savim prirodno. Ono što pokušavam kao praksu koristiti je to da one uvredljive ili neprimjerene komentare uklonim. Ono što je kritičko i kada neko izražava svoje suprotno mišljenje, to je u redu, ali ako neko koristi moj fejsbuk stranicu da na njoj pljuje, vrijeđa i koristi neprimjeren riječnik, onda se to briše – naveo je Radojičić.

(Srpskainfo)