Region 16.03.2021.

MISTERIJA: Bivši generalni sekretar predsjednika Srbije preminuo 2018, javnost tek sad obaviještena

ČITANJE: 4 minute

Za smrt bivšeg poslanika, nekadašnjeg savetnika i generalnog sekretara predsednika Srbije i funkcionera SNS Vladimira Cvijana javnost je saznala tek sinoć. Iako je prošlo tri godine otkako je preminuo, o tome nije objavljena nijedna vest, saopštenje, čitulja… Kako je moguće da u eri društvenih mreža i masovnih medija, u kojima se vesti prenose iz minuta u minut, o smrti nekadašnjeg visokog političkog funkcionera i advokata saznajemo tri godine kasnije?

I dalje nema zvaničnih informacija gde je i kako preminuo Vladimir Cvijan. Njegova smrt nezvanično je potvrđena portalu nova.rs u Institutu za sudsku medicinu, kao i u Advokatskoj komori Srbije.

Viktor Gostiljac, predsednik AKS, potvrdio je u izjavi za list “Danas” da je Cvijan zbog smrti izbrisan iz njihovog imenika. Gostiljac je istakao da je to učinjeno po saznanju da je advokat Cvijan preminuo, ali nije mogao da precizira kada je to bilo.

Nije poznato zašto se Advokatska komora nije oglasila saopštenjem po dobijanju te informacije, a to nije učinila ni Skupština Srbija.

Zapravo, o smrti Cvijana u prethodne tri godine nije objavljena nijedna vest niti saopštenje, nije viđena čitulja i poslednji pozdrav u novinama.

Milivojević: Znao sam

Da je on preminuo, pre ostalih znao je Srđan Milivojević, bivši poslanik Demokratske stranke. On je u februaru ove godine u emisiji “Bez cenzure” pozvao javnost da se zapita gde je nestao Cvijan, a za Nova.rs kaže da je vest o njegovoj smrti imao mnogo ranije.

“Ono što je neobično je da jedna tako poznata politička ličnost umre, a da to niko ne zna i da o tome niko ne piše. Ja sam to čuo mnogo pre gostovanja u toj emisiji. A kako, to ću zadržati za sebe”, navodi on.

Milivojević dodaje da je čudno što je i u tajnosti sahranjen, te da sve to otvara mnoga pitanja i nedoumice. Upitan da li je on nekog obavestio, Milivojević navodi da jeste neke novinare.

“Obavestio sam neke hrabre i pouzdane novinare, ali oni su već bili pretrpani poslom oko skandala i afera koje su se dešavale. Sada je vreme da se sve to istraži”, dodaje on.

Sandulović: Ne verujem da je mrtav

Predsednik Republikanske stranke Nikola Sandulović izjavio je danas da nije siguran u informaciju da je advokat Vladimir Cvijan početkom 2018. godine nađen mrtav.

Sandulović, koji je sa Cvijanom godinama bio blizak prijatelj i saradnik, rekao je agenciji Beta da bi se mnogi ljudi iz prošle i sadašnje vlasti radovali Cvijanovoj smrti, ali da bi isto tako i samom Cvijanu odgovaralo da bude tajno proglašen mrtvim, prenose agencije.

„Ne verujem u Cvijanovu smrt sve dok Institut za sudsku medicinu i Tužilaštvo zvanično ne saopšte gde je bilo nađeno Cvijanovo telo i šta je uzrok smrti“, rekao je Sandulović.

N1: Udavio se u reci

Kao uzrok smrti Vladimira Cvijana nadležni su zaveli davljenje u reci, saznaje N1. Naime, konstatovano je da se Cvijan 5. januara 2018. godine udavio u reci Dunav na teritoriji beogradske opštine Palilula.

Izvor N1 iz Tužilaštva, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da nije reč o sumnjivoj, odnosno nasilnoj smrti. Međutim, do sada niko nije saopštio zvaničan uzrok smrti.

Vladimir Cvijan bio je funkcioner Srpske napredne stranke i narodni poslanik SNS, ali je 2014. napustio tu partiju.

Za vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića obavljao je dužnost savetnika i generalnog sekretara predsednika Srbije.

Kao advokat, Cvijan je zastupao i osobe iz sveta kriminala poput Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, bio je branilac i Ivana Pavlovića Ikera, optuženog za šverc kokaina.

Biografija

Vladimir Cvijan rođen je u Beogradu, dilomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu.

Kako je objavio Istinomer, od oktobra 2004. bio je angažovan kao konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije. U februaru 2008, posle ponovnog izbora Tadića za predsednika, imenovan je za savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara.

Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi te partije nastupio je na parlamentarnim izborima 2012, kada je i izabran za narodnog poslanika, da bi već naredne godine napustio tu stranku.

Dao je ostavku na sve partijske funkcije i zatražio da ga izbrišu iz spiska članova.

Tada je izašao u javnost sa oštrim optužbama na račun Aleksandra Vučića, koji je u to vreme već preuzeo SNS i obavljao funkciju prvog potpredsednika Vlade.

Nakon toga osnovao je Republikansku partiju, a kasnije se u pojedinim medijima pojavila informacija da je napustio zemlju, da živi u Americi…

Od tada do danas i vesti o smrti, zakasneloj čitave tri godine, o Cvijanu se nije mnogo ni znalo ni govorilo.

(SB)

Oznake: Vladimir Cvijan