Svijet 19.02.2021.

MISTERIJA U EMIRATIMA: Slučaj princeze Latife stigao i do Ujedinjenih nacija

ČITANJE: 1 minuta

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija zatražila je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dokaz da je princeza Latifa, ćerka vladara Dubaija, živa.

Takođe je zatraženo više informacija o njenom stanju, naveo je portparol kancelarije, prenosi Danas.

Princeza Latifa je optužila svog oca da je drži kao taoca u Dubaiju od kada je pokušala da pobegne 2018. U tajno napravljenim video snimcima, koje je na uvid dobio BBC, ona je izjavila da se plaši za svoj život.

Snimci, koje su objavili njeni prijatelji, izazvali su na globalnom nivou pozive da UN pokrenu istragu, a vlada Velike Britanije je najavila da će „veoma pažljivo“ pratiti razvoj događaja.

„Veoma smo zabrinuti zbog toga“, rekao je ranije ove nedelje britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, dodajući da „duboko uznemirujući“ video snimci prikazuju „mladu ženu u velikoj nevolji“.

Otac princeze Latife, šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum, jedan je od najbogatijih šefova države na svetu, vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

UAE imaju bliske odnose sa mnogim zapadnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, koje je smatraju strateškim saveznikom.

(SB)

Oznake: princeza Latifa