Magazin 08.05.2016.

Misteriozna Planeta 9 je još čudnija nego što smo mislili

ČITANJE: 2 minute
planeta 9
Vjerovatno ste već čuli da na samom rubu naše Sunčevog sistema postoji misteriozna Planeta 9.

E pa sve više dokaza ukazuje da je to istina. Naučnici smatraju da je nekoliko puta veća od Zemlje.

A ni to nije sve.

Ova planeta po svemu sudeći kruži oko Sunca na deset puta većoj udaljenosti od Plutona. A pošto je tako daleko problem je da je vidimo, zato što vrlo malo sunčevog svjetla dolazi do nje.

U novom radu koji je objavio Centar za astrofiziku Smitsonijan na Harvardu, astronomi Gonđi Li i Fred Adams koristili su milione kompjuterskih simulacija kako bi došli do tri teorije o tome kako je nastala ta planeta.

Druga planeta “u prolazu” odvukla je Devetu planetu od Sunca. Ova vrsta interakcije ne samo da objašnjava kako se našla na tako velikoj udaljenosti, nego i njenu čudnu eliptičnu orbitu. Jedini nedostatak ove teorije je to što bi se u tom slučaju Deveta planeta nalazila mnogo dalje od Sunčevog sistema i više mu ne bi pripadala.

Jedna od mogućnosti je i da je planeta nekada bila bliže Suncu, ali da ju je Jupiter ili neki drugi gasoviti džin, poput Saturna i Neptuna, izbacio.

Planeta je možda došla i iz drugog sistema, jer je Sunčev sistem možda nekada u prošlosti dijelio materijal, a možda i planete, sa još nekim obližnjim sistemom.

Inače, Danijel Vitmir, profesor astrofizike u penziji tvrdi da bi ova, još nepotvrđena planeta mogla da usmjeri jato kometa ka Zemlji i na taj način dovede do masovnog izumiranja. On u svom radu na ovu temu povezuje periodične događaje izumiranja koji su se dešavali na Zemlji sa nepoznatom Planetom 9.

(Dominomagazin.com)