Svijet 23.11.2022.

MISTERIOZNI KRAH FTX-a: Ameriku potresa finansijsko-politički skandal

ČITANJE: 2 minute

Ameriku potresa finansijsko-politički skandal – kolaps FTX-a, jedne od najvećih svjetskih berzi kriptovaluta, za koju neki američki mediji tvrde da je “kupila” pobjedu u trci za Senat Demokratskoj stranci Džoa Bajdena.

Neki ekonomski analitičari tvrde da je propast giganata kao što su “Enron”, “Leman braders” ili “Madof”… tek blijeda slika u poređenju s padom džinovske kripto-piramide.

Nekoliko milijardi dolara iznenada je “isparilo” i teško će im biti ući u trag, pošto FTX nije vodila nikakve poslovne knjige.

Poznati finansijski advokat Džon Rej navodi da u svojoj 40-godišnjoj karijeri nije vidio sličan neuspjeh korporativne kontrole niti sličan nedostatak pouzdanih finansijskih informacija.

FTX je tokom predizborne kampanje za američki Senat “ulio” oko 40 miliona dolara u fondove Demokratske partije SAD, postavši drugi sponzor vladajuće američke stranke poslije Džordža Soroša.

Zato priča o brzom kolapsu FTX-a i nestanku milijardi koje su u tu berzu uložili investitori nije običan finansijski skandal.

“Ovo je priča o potpunoj i apsolutnoj korupciji ljudi koji vode našu zemlju”, ocjenjuje poznati novinar “Foks njuza” Taker Karlson.

Da je tako nešto uradio bilo koji donator Republikanske partije – odavno bi bio u FBI sa lisicama na rukama – navode novinari ove tv mreže, naklonjene republikancima.

Osmog novembra zatvorena su birališta na kojima se glasalo za Kongres SAD, a već 9. novembra američka novinska agencija “Blumberg” objavila je članak o sumnjivoj finansijskoj aktivnosti FTX-a i “misterioznim transferima”.

Ova kompanija je 11. novembra zvanično počela proces stečaja.

Voditelj “Foks njuza” Džesi Voters navodi da je “FTH”, suštinski, kupio Senat za demokrate“ i odmah proglasio bankrot.

U cijeloj priči pojavljuje se i veza demokrata sa Ukrajinom – na koju ukazuju republikanci.

Četvnaestog marta ove godine ukrajinsko Ministarstvo digitalizacije objavilo je da sarađuje sa “FTH”, koja je osnovala fond “Pomoć Ukrajini” – u kriptovaluti.

Voditelj sa “Foks njuza” Džesi Voters naveo je šemu: američke demokrate šalju novac Ukrajini, Ukrajina šalje novac FTX-u, a FTX šalje novac izbornoj kampanji demokrata Džoa Bajdena.

Ukrajinski zvaničnici odbacuju bilo kakvu saradnju sa bankrotiranom berzom i pripisuju skandal isključivo “ruskoj propagandi”.

Međutim, “Fajnenšel tajms” je prenio izjavu šefa američke redakcije ovog lista Džilijan Tet da je FTX praktično jedini sponzor tajnih vojnih dešavanja u Ukrajini.

(Srna)