Magazin 28.03.2016.

Mitovi o mineralnoj vodi u koje vjerujemo

ČITANJE: 2 minute
mineralna voda
Dok su jedni uvjereni da je ljekovita, drugi smatraju da ona nije ni približno zdrava poput obične vode. Oko mineralne vode često su se vodile debate i postojala različita mišljenja.

Dok su jedni uvjereni da je ljekovita, drugi smatraju da ona nije ni približno zdrava poput obične vode. Donosimo vam neke od najčešćih mitova i odgovore na njih.

1. MIT: Mineralna voda ne hidrira kao obična voda
Ugljendioksid bio je razlog zbog kojeg se smaralo da mineralna voda ne hidrira kao obična, ali istraživanje je pokazalo da ovo nije tačno. Mineralna voda okrepljuje nakon napora ili treninga jednako dobro kao i obična voda.

2. MIT: Mineralna voda šteti zubima i kostima
Kada se spoje voda i ugljendioksid, nastaje ugljenična kiselina koja šteti zubnoj caklini. Ali, da bi se to zaista dogodilo trebali biste piti otprilike 6 litara mineralne vode dnevno. Jedno je istraživanje pokazalo da ne postoji nikakva povezanost između mineralne vode i smanjenje smanjenje gustoće kostiju kod žena.

3. MIT: Mineralna voda nije toliko dobar pomagač kod mršavljenja kao obična
Mineralna voda može izazvati privremenu nadutost i, na duge staze, to može pozitivno djelovati na vašu figuru. Istraživanja su pokazala da mineralna voda čak učinkovitije stvara osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbjegavajte verzije mineralne vode s umjetnim zaslađivačima koje zapravo mogu povećati želju za slatkim.

4. MIT: Mineralna voda uzrokuje žgaravicu
Mineralna voda neće ne izaziva žgaravicu, ali može pojačati simptome već postojeće žgaravice jer izaziva osjećaj nadutosti. Ukoliko imate problema sa povišenom želučanom kiselinom, preporučljivo je izbjegavati mineralnu vodu, pogotovo nakon jela. Naime, mjehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka pa je želudačnoj kiselini lakše da se vrati u jednjak što zatim uzrokuje žgaravicu.

(Reflex.ba)