Vijesti 09.05.2016.

Mitropolit Anfilohije: Kultura bez kulta je idolopoklonstvo

ČITANJE: 3 minute
amfilohije
Kultura bez kulta je ništa i predstavlja novo idolopoklonstvo, smatra Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“A kult je ova Sveta služba Božija. I sve ono što je građeno kroz vijekove, naročito sveti hramovi, građeni su, ne radi sebe, ne radi umjetnosti, ne radi takozvane kulture, nego upravo radi kulta i službe Božije”, rekao je mitropolit Amfilohije danas na Duklji, kod Podgorice, nakon liturgije koju je sa sveštenstvom služio na ostacima ranohrišćanskog hrama u kojem se, prema predanju, Sveti Jovan Vladimir vjenčao sa Kosarom.
Govoreći o vijekovnom kontinuitetu ove drevne svetinje, on je rekao da današnjom službom Crkva na pravi i istinski način obnavlja taj kontinuitet.

“To je prava i istinska obnova i pravo i istinsko očuvanje onoga što se danas naziva kulturno nasljeđe”, istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je rekao da mnogi od onih koji se bave tim nasljeđem zaboravljaju ili ne znaju, jer nisu ni naučili da kultura dolazi od kulta.

Mitropolit je naveo da zbog takvog poimanja kulture od državne uprave za kulturno nasljeđe ili zbog neznanja onih koji u njoj rade Crkva ima probleme u odnosima sa državom Crnom Gorom.

On je dodao da bi kultura bez kulta jednostavno bila gomila nekakvog drevnog kamenja koje su tu ljudi postavili i koje samo po sebi nema nikakvoga smisla ni značenja.

“Naravno, treba sačuvati svaki taj kamen, jer je svaki taj kamen osveštan, svaki je dotaknut i silom Božjom, ali i ljubavlju onih koji su gradili, onih koji su se kroz vijekove ugrađivali u te svetinje. A ko će bolje čuvati te svetinje od onih koji su ih gradili, koji znaju zašto su one građene i kome su one posvećene”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je objasnio da oni koji ne vjeruju u Boga i koji se vezuju za ostatke prošlosti ne znaju šta znači istinski čuvati i sačuvati neku drevnu svetinju.

“Drugo su egipatske piramide ili ostaci dvorova drevnih mesopotamskih careva. To je spomen na njih, tamo više nema one vjere u faraone i božanstva mesopotamskih careva koju su to gradili. Kad se, međutim, radi o hramovima hrišćanskim, to nije nešto što je od davnina ostalo bez smisla. Danas je živa Crkva Božija. Mi smo nastavak onih koji su gradili ove svete hramove. Mi nastavljamo njihovu vjekovnu službu”, objasnio je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da su na ovim temeljima hrišćani vijekovima Boga slavili i Njemu jedinome služili i da je to pravo čuvanje kulture.

“A ovo moderno, obezboženo, gdje se smatra da je kultura kamenje – to je povratak primitivizmu i novo paganstvo, novo idolopoklonstvo. Ono je plod vremena ateizacije i sledstveno tome i ateističkog, bezbožničkog poimanja kulture”, zaključio je mitropolit Amfilohije.
Mitropolit Amfilohije je, govoreći o predstojećoj proslavi 600 godina manastira Kom, jedne od zadužbina Crnojevića, rekao da su i crnojevićke svetinje svjedok da je ćirilica vjekovno pismo ovog naroda.

“To govorim zbog ovih sada što su ukrali trideset slova Vuka Karadžića, pridodavši im neka svoja dva slova, pa to prisvojili za nekakvu ćirilicu”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Vladika je rekao da oni mogu da stvaraju svoje pismo, ali ne mogu da kradu tuđe.

“Slova Vuka Karadžića su srpska ćirilica srpskog jezika i ona pripadaju onima koji su njima i pisali. A ovi ako hoće neko svoje pismo – neka ga stvaraju. Ali neke ne stvaraju kradući tuđe”, poručio je mitropolit Amfilohije.

(Agencije)