Region 02.02.2023.

Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužbi zbog litija

ČITANJE: 2 minute

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su danas optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i da su se na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću okupili zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gdje su njihovi advokati istakli u završnim riječima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Advokati su u završnim riječima istakli da 12. maja 2020. godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze koronavirusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Mitropolit Joanikije je rekao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli – izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, spriječili mogući haos.

Podsjetio ih je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo nisu reagovali.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nisu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija.

Podsjećamo, mitropolitu i osmorici sveštenika na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, zbog molitvenog hoda u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. Godine, prenosi Euronews.

(N.S)