Region 25.08.2021.

MITROPOLIT JOANIKIJE POTVRDIO: Ustoličenje 5. septembra na Cetinju

ČITANJE: 1 minuta

Uprkos zahtjevima da zbog svih tenzija ustoličenje bude izmješteno, ipak  će se ono održati 5. septembra na Centinju, potvrdio je Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije.

Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju – odgovorio je Joanikije na pitanje Vijesti.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Milan Knežević, juče je najavio da će Vijeće i Savjet za odbranu i bezbjednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici.

Naveo je i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi predlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Kako saznaju Vijesti prije 15-ak dana, sastali su se Joanikije i potpresjednik Vlade Dritan Abazović, zadužen za sektor bezbjednosti .

Tada, kako pišu vijesti, mitropolit je bio otvoren za sve opcije, ali nekoliko dana kasnije, na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio je mogućnosti da se ustoličenje održi na drugom mjestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u neđelju, kada je naveo da se on hirotonisao prije pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da “nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori”.

Do ustoličenja, predstavnici Vlade i mitropolit će se još jednom sastati i to najvjerovatnije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, nezvanično prenose Vijesti.

Advokat i član Pravnog savjeta MCP Dragan Šoć rekao je za Vijesti da ne mogu Vijeće i Savjet da odlučuju gdje će biti ustoličen mitropolit jer ne mogu svjetovne vlasti da odlučuju gdje će biti ustoličen vjerski poglavar.

(B.M)