Region 27.09.2021.

Mitropolita i patrijarha na Cetinje prevezao vojni, a ne helikopter NATO-a

ČITANJE: 2 minute

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija na Cetinje 5. septembra je prevezao vojni helikopter, a ne NATO pakta, izjavila je danas ministar odbrane Crne Gore Olivera Injac.

Injčeva je na kontrolnom saslušanju danas pred Odborom za bezbjednost Skupštine Crne Gore rekla da su posljednja dva mjeseca protekla u atmosferi dezinformacija i radikalizovanja društva.

“Nas saslušavaju bivši ministri koji zaboravljaju svoja nečinjenja kada su bili u vlasti. Ono što se odnosilo na period njihovog ministrovanja tumače na jedan način, a sad te zakone na drugi”, rekla je Injčeva.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin rekao je da je događaj na Cetinju “bio jedan od najizazovnijih zadataka”, navodeći da su postojale planirane, pripremne radnje usmjerene na izazivanje nasilja.

On je poručio da će policija, dok je on na njenom čelu, ostati van politike.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da nema potrebe “praviti apokalipsu od događaja na Cetinju”, te istakao da je “krajnji rezultat tih dešavanja pozitivan po Crnu Goru”.

On je istakao da u budućnosti treba da se poveća stepen tolerancije u društvu i naveo da želi da vidi Crnu Goru u kojoj se takve scene neće ponavljati.

“Moglo je doći do sukoba, ali se to nije desilo, ostao je negativan utisak. Ova bitka je dobijena na račun građana, sačuvan je mir”, rekao je Abazović i dodao da je sačuvan svaki život i “da se Crna Gora ne bi pomirila 30 godina da se nešto desilo”.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da su cetinjski događaji posljedica loše političke klime prethodne vlasti i nedostatka dijaloga i poručio da ne zna na šta bi danas Crna Gora ličila da je izgubljen ijedan život.

U Cetinju je 5. septembra ustoličen Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su u Cetinjski manastir helikopterom zbog blokade prilaza Cetinju.

(Srna/B.M)