Vijesti 24.05.2021.

Mitrović: Otvaranje graničnog prelaza ima ekonomski značaj

ČITANJE: 1 minuta

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović istakao je da će otvaranje graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije imati ekonomski značaj i naglasio da je u Bratuncu prostornim planom predviđena i industijska zona.

Mitrović kaže da se završetkom izgradnje graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije stvaraju uslovi da se most “Bratoljub” pusti u funkciju.

“Ipak postoje institucije bez kojih granični prelaz neće moći biti pušten u funkciju. Recimo, u pitanju su određeni inspekcijski organi, zatim Granična policija BiH, potom Uprana za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH”, rekao je Mitrović za “Nezavisne novine”.

On je dodao da je zadatak tih institucija da odrade svoj dio posla kako bi most, čija je gradnja završena 2017. godine, bio pušten u funkciju.

“Novi granični prelaz će prije svega rasteretiti granični prelaz Karakaj. Trenutno smo u Karakaju suočeni sa problemima velikih gužvi, ljudi kednostavno ne mogu fizički da odrade posao koji imaju. Otvaranje ovog gračičnig prelaza imaće svoj ekonomski značaj za područje oko LJubovije i Bratunca, odnosno, kompletno te regije. Osim toga, u Bratuncu je prostornim planom predviđena industrijska zona, što otvara nove mogućnosti Bratuncu i okolini”, rekao je Mitrović.

Iz UIO BiH navode da će granični prelaz biti otvoren nakon dobijanja upotrebne dozvole, što se očekuje u prvoj polovini jula.

Kod novoizgrađenog mosta “Bratoljub”, između Bratunca i LJubovije 1. aprila prošle godine počela je gradnja graničnog prelaza u bratunsčkoj opštini.

Objavljeno je da prema ugovoru radovi treba da budu završeni za 350 dana te da njihova vrijednost iznosi 13.981.630 KM, a investitor je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

(E.M)