Politika 26.08.2021.

Mitrović: VSTS pred kolapsom

ČITANJE: 2 minute

Ombudsman za ljudska prava Ljubinko Mitrović rekao je Srni da sve što se dešava danas u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji potresaju disciplinski postupci protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić sa jedne i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca sa druge strane, vode VSTS u kolaps.

– Smatralo se da će smjenom ranijeg predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije poteći med i mlijeko u pravosuđu BiH i da ćemo imati neku novu sjajnu priču. Sve ovo što se sada dešava pokazuje da od toga nema ništa i da je stanje i dalje veoma teško u toj trećoj grani vlasti – rekao je Mitrović.

On je istakao da je ta dijagnoza ključna i da trećoj grani vlasti treba lijek.

– Tu su neophodne korijenite reforme i sasvim neka druga priča od ove koja se dešavala i dešava. Naravno, oni koji su željeli smjenu Tegeltije upravo su poentirali na tome, pričajući i ističući da će se njegovom smjenom napraviti neka nova priča, da ćemo dobiti neko idealno pravosuđe i neku novu dimenziju – istakao je Mitrović.

On je konstatovao da se to nije desilo i da se sada jasno vidi da smjena Tegeltije ničemu nije ni vodila i nije dala nikakvog rezultata.

Na pitanje koji je, po njegovom mišljenju, lijek da treći stub vlasti u BiH ozdravi, Mitrović je odgovorio da je u tome ključno nekoliko stvari i da o tom govori kao profesor i građanin, a ne kao obudsman za ljudska prava i da o tome iznosi svoje lične stavove.

– Normalno bi bilo da se razdvoji Visoki sudski i Visoki tužilački savjet i da imamo dva savjeta, da sudije biraju isključivo sudije, a tužioci tužioce. Naravno treba osmisliti i učešće ostalih u VSTS, a prije svega mislim na predstavnike advokature, izvršne vlasti i tako dalje – istakao je Mitrović.

On kaže da je nejasno zbog čega u VSTS-u nema profesora i predstavnika akademske zajednice.

– Naravno, nakon toga treba izvršiti značajne promjene u odnosu između policije i Tužilaštva, izmjene Zakona o tužilaštvima, treba postaviti pitanje da li je sadašnji sistem sa kantonalnim, odnosno okružnim tužilaštvima dovoljan ili treba vratiti na neku raniju priču o osnovnim tužilaštvima i niz drugih stvari treba mijenjati – smatra Mitrović.

Osvrćući se na izbor kadrova koji se biraju u VSTS, Mitrović je rekao da za njega kao čovjeka i građanina, a posebno kao pravnika, članovi tih vijeća mogu biti isključivo i samo najveći, najznačajniji i najkvalitetniji autoriteti.

– Dakle ljudi sa dugogodišnjim pravničkim znanjem i iskustvom, a to u ovom momentu nije tako – zaključio je Mitrović.

(Srna, E.M)

Oznake: VSTS