Politika 12.12.2015.

Mitrovićeva pumpa opet pred banjalučkim odbornicima

ČITANJE: 2 minute
odbornici
Zahtjev preduzeća “Oktan promet”, čiji je vlasnik narodni poslanik Vojin Mitrović, za promjenu regulacionog plana u naselju Lazarevo kako bi bila izgrađena benzinska pumpa, biće ponovo predmet rasprave Skupštine grada 29. decembra.

Ovu odluku donio je u petak Kolegijum Skupštine grada. Prijedlog za izmjenu Regulacionog plana “Regionalni centar”, koji obuhvata prostor u neposrednoj blizini autoputa Banjaluka – Gradiška i Bulevara Milutina Milankovića, već je bio na dnevnom redu Skupštine 27. oktobra. Iako se niko od odbornika nije javio za riječ o toj tački, ovaj dokument nije dobio potreban broj glasova za izmjene. Za prolaz bilo je potrebno najmanje 16 odborničkih glasova, a dokument je dobio 15.

Izgradnja benzinske pumpe planirana je na dijelu parcele za koju grad tvrdi da je njegovo vlasništvo i da je to bio dio zemljišta koje je grad dao na raspolaganje i korišćenje Poljoprivrednoj školi. U toku je sudski spor za utvrđivanje vlasništva nad tom parcelom.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je prijedlog za izmjenu regulacionog plana ponovo vraćen u proceduru.

– Moramo dobiti jasan stav Skupštine grada da bismo znali da li bi pomenuti plan trebalo da bude promijenjen. U vezi sa zemljištem se i dalje vodi sudski spor i grad se njega ne odriče, ali čekamo odluku suda – objasnio je Gavranović.

Naglasio je da niko ne može dobiti građevinsku dozvolu dok ne bude riješen sudski spor.

Najglasniji protivnik vraćanja odluke o izmjeni regulacionog plana za Lazarevo bio je član Kluba nezavisnih odbornika Slobodan Lukić koji smatra da je štetno i nepotrebno da se ova tačka ponovo vraća u skupštinsku proceduru. Slično mišljenje je iznio i odbornik PDP-a Zoran Talić koji je dodao da su glavni razlozi njegovog protivljenja vraćanju spornog regulacionog plana u Skupštinu neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

Na istom zasjedanju odbornici će raspravljati i o stanju u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL) kao i programu mjera za poboljšanje uslova poslovanja tog preduzeća.

Gavranović je naglasio da bi set mjera trebalo da sadrži i prijedlog kojim bi grad bio garant ZIBL-u za kreditno zaduženje kojim bi bilo stabilizovano poslovanje.

Dodao da će ZIBL-u najvjerovatnije biti potreban kredit u iznosu od 1,8 ili 1,9 miliona KM.

Raspodjela novca
Odbornici bi, između ostalog, trebalo da razmatraju i prijedloge programa uređenja građevinskog zemljišta, zajedničke komunalne potrošnje te raspodjele novca dobijenog od naplate različitih naknada za 2016. Isto tako, na dnevnom redu trebalo bi da se nađe i kalendar sportskih manifestacija za iduću godinu.

(Glas Srpske)