Vijesti 07.05.2020.

MJERE POPULACIONE POLITIKE: Vantjelesnu oplodnju finansira 56 lokalnih samouprava

ČITANJE: 2 minute

Troškove za finansiranje postupaka vantjelesne oplodnje u 2020. godini finansiraće 56 jedinica lokalne samouprave, dok ih je lani ukupno 34 izdvojilo sredstva za ove namjene, ističu iz Vlade Republike Srpske, koja je danas prihvatila informaciju o učešću jedinica lokalne samouprave u finansiranju vantjelesne oplodnje u prošloj godini.

Vlada je zadužila jedinice lokalne samouprave koje nisu u svojim budžetima planirale sredstva za finansiranje četvrtog i narednog postupka vantjelesne oplodnje, da sredstva za ovu namjenu planiraju za 2021. godinu, a da za 2020. godinu finansiranje vrše sa drugih budžetskih pozicija slične namjene.

“Značaj sprovođenja ove mjere populacione politike prepoznat je i na lokalnom nivou s obzirom da je povećan broj jedinica lokalne samouprave koje izdvajaju sredstava za finansiranje vantjelesne oplodnje”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas Konsolidovani godišnji izvještaj o uspostavljanju i razvoju interne finansijske kontrole u javnom sektoru Srpske sa stanjem na dan 31. decembra 2019. godine koji je urađen na osnovu forme i sadržaja godišnjih izvještaja o finansijskom upravljanju i kontroli i internoj reviziji.

U usvojenom izvještaju je navedeno da je u 2019. godini povećan broj subjekata koji su uspostavili funkciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije u Republici Srpskoj, kao i povećanje broja sertifikovanih i licenciranih ovlaštenih internih revizora javnog sektora u Republici Srpskoj.

Prema usvojenom konceptu Evropske komisije, sistem interne finansijske kontrole u javnom sektoru obuhvata finansijsko upravljanje i kontrolu, internu reviziju i Centralnu jedinicu za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije, podsjeća se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je odluke o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za period od 1. januara do 31. marta ove godine i za period od 1. aprila do 30. juna u ukupnom iznosu od 250.000 KM.

Odobrena sredstva će biti doznačena Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” na ime finansiranja projekta pod nazivom “Podizanje kvaliteta pružanja stručnih usluga u institucijama za djecu bez roditeljskog staranja”

(Srna)