Politika 07.05.2020.

Mjere za ublažavanje posljedica krize da budu zajednički sprovođene

ČITANJE: 1 minuta

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obavio je danas sa kantonalnim premijerima telefonske konsultacije o aktuelnoj situaciji povodom epidemije virusa korona, a zajednički zaključak je da mjere koje vode smanjenju negativnih posljedica trebaju, koliko je moguće, biti usaglašene i sprovođene zajedničkim snagama jer se na taj način ostvaruje bolja pomoć i zdravstvu i privredi na cijeloj teritoriji FBiH.

Novalić je sa kantonalnim premijerima razmijenio informacije o zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u kantonima i sagovornike upoznao o nedavno usvojenim rebalansu budžeta FBiH za 2020. godinu i Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, što predstavlja prvi set mjera za pomoć privredi.

Novalić je najavio da uskoro treba da bude završen i prijedlog mjera srednjoročne i dugoročne ekonomske politike, saopšteno je iz Vlade FBiH.

On je pohvalio kantone jer slijede primjer FBiH, te su i sami već usvojili ili pripremaju mjere na svojim nivoima vlasti s ciljem ublažavanja negativnih posljedica.

Na ovim konsultacijama razgovarano je i o finansijskoj pomoći koja će kantonima biti dodijeljena iz sredstava zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda u vidu brze pomoći.

Kantonalni premijeri su pojasnili sa kakvim problemima se susreću na svojim područjima i federalnom premijeru predstavili detaljne izvještaje o broju zaraženih i oporavljenih građana, ali i o broju građana koji su zbog ove situacije ostali bez posla, te na koji način se pomaže radnicima pogođenim krizom.

Tema razgovora bila je i problematika pada prihoda u pojedinim kantonima, koji se kreću od 30 odsto u Livanjskom do 38 odsto u Tuzlanskom kantonu.

(Srna)

Oznake: Fadil Novalić