Svijet 24.07.2020.

Zatvaranja trgovina i policijski čas u Austriji proglašeno neustavnim

ČITANJE: 2 minute

Ustavni sud u Beču donio je presudu na temelju žalbe građana protiv ministarstva zdravstva, a koja ukazuje da policijski čas u Austriji nije bio ustavno utemeljen.

Istaknuvši kritiku, Ustavni sud je naveo da je vlada ignorisala zakone dok je donosila mjere tokom pandemije koronavirusa, a kojima se zabranjivalo ljudima da borave na javnim prostorima osim ako nisu sami ili s članovima svoga kućanstva, piše Klix.ba.

Već ranije je Ustavni sud donio odluku da je čitav niz mjera u Austriji, odnosno odluka koje je donio njihov krizni štab i ministar zdravstva protuustavan.

Ovu odluku austrijskog Ustavnog suda komentarisao je i Goran Selanec, sudija Ustavnog suda u Hrvatskoj.

“Ustavni sud Republike Austrije donio je 14. jula 2020. niz odluka kojima je utvrđeno da su ‘epidemiološke’ mjere koje je nadležni savezni ministar za socijalna pitanja, zdravstvenu zaštitu i zaštitu potrošača propisao u okviru suzbijanja/ograničavanja širenja zaraze SARS-Cov-2 virusom suprotne Ustavu Republike Austrije. U predmetu V 363 / 2020-25 Usud je ocijenio da vrlo široko postavljena zabrana ulaska i kretanja javnim prostorom (igrališta, parkovi, javni prijevoz itd.) predstavlja nezakonito ograničenje slobode kretanja s obzirom da ne može zadovoljiti test razmjernosti jer nema dovoljno preciznu i čvrstu zakonsku osnovu, a prvi korak testa razmjernosti je da ograničenje temeljne slobode mora biti jasno i precizno propisano zakonom, nikako podzakonskim aktom”, navodi Selenec.

On dodaje da je Ustavni sud ocijenio da zabrana poslovanja poslovnih prostora određene veličine nije bila zakonita jer iz dokumentacije koja je priložena osporavanoj mjeri, kao njeno obrazloženje nije bilo moguće utvrditi dovoljno precizne i opsežne razloge, na temelju kojih bi bilo moguće provesti ocjenu razmjernosti, prenosi Klix.ba

Prije austrijskog suda i Ustavno sodišče Republike Slovenije donijelo je određene odluke vezane uz ocjenu poduzetih ‘epidemioloških’ mjera suzbijanja širenja SARS-Cov-2 virusa.

Slovenski i austrijski sud su svojim odlukama pokazali da (ustavno)pravna kultura počiva na ideji vladavine prava koja:

1) ne dopušta da se ograničenja temeljnih prava olako opravdavaju pukim navođenjem legitimnog cilja zaštite zdravlja odnosno pukim pozivanjem nadležnih tijela na “epidemiološki razloge” dokučive samo toj struci i

2) očekuje da se u ‘posebnim (vanrednim) okolnostima’ kao što je pandemija odluke svih nadležnih tijela, uključujući i tijela sudske vlasti, donose promptno i pravovremeno kako to zahtijeva ozbiljnost ograničenja temeljnih prava građana (koja su možda i neophodna s obzirom na okolnosti bez presedana, ali svakako zaslužuju odgovarajući nadzor svoje opravdanosti)”, napisao je Selanec na svom Facebook profilu prenosi 24sata.

(N.S/ Banjaluka.net)