Vijesti 14.01.2021.

MJESEČNE KARTE SKUPLJE, RODITELJI OGORČENI: Naša djeca su žrtve političke manipulacije

ČITANJE: 3 minute

Nova godina je sa sobom donijela i nove promjene, a jedna od njih je istek subvencija za đačke mjesečne karte, što je naljutilo mnoge roditelje u Banjaluci. Oni smatraju da su se njihova djeca našla u vakuumu između predizbornih najava i obećanja dvije strane.

– Ovo je rezultat borbe između dvije vlasti. Ne želim u potpunosti da svaljujem krivicu ni na bivšeg, niti na aktuelnog gradonačelnika, ali đaci nisu zaslužili da budu žrtve nečije manipulacije – govori ogorčeni roditelj, Siniša P. za Srpskainfo.

On je ovaj mjesec kupio đačku kartu za sina srednjoškolca po cijeni od 30 KM. Riječ je o liniji broj 13, koju održava “Autoprevoz”. Ističe da je cijena karte u odnosu na protekli mjesec znatno viša, te da problem, između ostalog, leži i u nagloj promjeni.

– Nije u redu da samo u roku od mjesec dana nešto poskupi za čak 33 odsto, u ovom slučaju za 10 KM – dodao je Siniša.

Povratak na staro

Direktor “Autoprevoza”, Dejan Miljić, navodi da u ovoj situaciji ne vidi nikakav problem, s obzirom da su roditelji na vrijeme bili obaviješteni o novim/starim cijenama karata.

– Cijena nikad nije poskupila, samo se vratila na staro. Na početku školske godine, odnosno u septembru 2020, tadašnja gradska vlast, na čelu s Igorom Radojičićem, odobrila je subvencije na svaku kupljenu mjesečnu kartu za školarce. Nakon završetka polugodišta, cijena karte se vratila na onu prije subvencija, odnosno na 30 KM, tako da ovdje nikako nije riječ o poskupljenju – rekao je Miljić.

Podsjeća da se cijene karata formiraju u skladu sa cjenovnikom koji propisuje Grad, uz potpisani ugovor.

– Ova priča traje još od 25. decembra, kada je počela prodaja karata za idući mjesec, jer su roditelji mislili da su ove promjene trajne. Mi, iskreno, nemamo ništa protiv toga da neko subvencioniše 10 KM po kupljenoj karti, ali ta odluka nije na nama – govori on.

Saglasan s njim je i Goran Starčević, direktor “Pavlović tursa”. Kako kaže, ovo pitanje je isključivo u nadležnosti Grada.

– Cijena karata se nikad nije mijenjala, đačka karta košta koliko košta. Grad je davao u posljednja četiri mjeseca, odnosno od septembra do decembra prošle godine, subvencije od 10 KM po đaku. To je isteklo i cijena se vratila na staro – objasnio je Starčević.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je izjavio da je prethodna vlast subvencionisala đačke karte za posljednja četiri meseca protekle godine, ali da je krajem 2020. subvencionisanje završeno.

Skupština grada

Ova izjava novog gradonačelnika, ali i informacije koje su se u prethodnom periodu pojavile u javnosti, govore da je malo vjerovatno da će subvencije u ovom obliku biti produžene. Naime, nova administracija je najavila da planira uvesti promjene koje se odnose na funkcionisanje javnog prevoza u drugačijem obliku, nego što je to bilo planirano pod vlašću prethodnog gradonačelnika Igora Radojičića.

Otežavajuća okolnost je i to što bilo kakav tip subvencija treba dobiti zeleno svjetlo Skupštine grada. Problem je što većinu u parlamentu čine odbornici koji ne podržavaju novog gradonačelnika, pa je pitanje da li će i u kojoj mjeri imati potrebnu podršku odbornika za sprovođenje svojih planova.

Planovi

Nova administracija je najavila promjene koje planira uvesti kako bi došlo do reforme javnog prevoza u Banjaluci. Naime, Stanivuković je rekao da Grad ima sredstva kojima bi mogao omogućiti da javni prevoz bude besplatan za svakog penzionera i osnovca, budući da su oni najčešći putnici.

Kako kaže, Banjaluka ima jedan od najskupljih javnih prevoza u regionu, a sav teret je pao na građane i autoprevoznike. Rješenje je, kaže, u sistematizaciji gradskog i prigradskog prevoza.

Osim toga, Stanivuković je obećao da će Grad izdvojiti 200.000 maraka za subvencije javnog prevoza za januar i februar, kako bi se umanjile negativne posledice koje virus korona ima na ovu djelatnost.

(Srpskainfo)