Vijesti 27.04.2016.

Mjesna boračka organizacija Starčevica: Čekaju građevinsku dozvolu za spomenik

ČITANJE: 1 minuta
starcevica
Mjesna boračka organizacija Starčevica uputila je zahtjev Odjeljenju za prostorno uređenje za izdavanje potrebne dokumentacije koja bi omogućila izgradnju spomenika za oko 150 poginulih boraca Vojske RS iz tog naselja.

Potvrdio je to predsjednik ove mjesne boračke organizacije Milorad Jerilović i dodao da se nada da će im Gradska uprava izaći u susret.

– Tražili smo lokacijske uslove, a samim tim i građevinsku dozvolu za spomenik. Napravili smo idejno rješenje, a kroz donacije ćemo pokušati nabaviti potrebna sredstva. Teško je reći koliko bi izgradnja spomenika koštala. Trenutno sa kamenorescima i nekim firmama procjenjujemo radove – kazao je Jerilović.

Naveo je da je idejnim rješenjem predviđeno da spomenik ima dužinu od pet metara, 2,5 metara visine i da će na njemu biti veći krst. Plan je da se spomenik postavi na prostoru u parku gdje je betonska šahovska ploča u ulici Josifa Pančića. To je omiljeno okupljalište ljudi iz tog dijela grada.

Iz Gradske uprave poručuju da dokumentacija koja je priložena u zahtjevu za izdavanje odobrenja za izgradnju spomenika nije bila potpuna.

– O tome smo obavijestili Gradsku boračku organizaciju Banjaluka, kojoj mjesna organizacija Starčevica i pripada. Tek kada dostave potrebnu dokumentaciju možemo odlučivati o tom pitanju – kazali su u Gradskoj upravi.

Budžetom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u ovoj godini planirano je sufinansiranje izgradnje spomenika u MZ Zalužani, Paprikovac, Lauš, Dragočaj i Starčevica.

(Glas Srpske)