Vijesti 11.07.2016.

Mjesne boračke organizacije nemaju prostor, ali ni odgovarajući status

ČITANJE: 3 minute

Iako skoro svaka mjesna zajednica ima i svoju mjesnu boračku organizaciju, mnoge od njih nemaju svoje prostorije, a takođe ni spomen-obilježja u naseljima za stradale saborce.

Predstavnici tih mjesnih organizacija kažu da imaju neuređen status, pa ne mogu da se izbore za prostor, ali i ostalo.

Borci iz mjesne boračke organizacije Borik, koja ima preko 120 aktivnih članova, ostali su bez prostorija, jer je stara oronula baraka koju su dijelili sa Savjetom mjesne zajednice Borik II, penzionerima i javnom kuhinjom, predviđena za rušenje, a novu kancelariju nisu dobili.

“Brojimo oko 120 članova, a 50 odsto njih je oboljelo od nekog oblika raka. Pritom smo cijelu zimu proveli u baraci bez grijanja, a u spomen-sobi je prokišnjavalo. Obećano nam je da ćemo preći u novu kancelariju u zgradi ‘Titanik’, ali ništa od toga. Dosta smo se sastajali, radili i praktično oživjeli našu mjesnu boračku organizaciju, a opstajali smo od skromnih članarina”, rekao je Novak Adamović, predsjednik ove mjesne boračke organizacije.

Prema njegovim riječima, mjesne boračke organizacije nemaju uređen status, ali ne postoji ni metod kako bi se to bolje organizovalo.

“Jedni bi da se borci podijele po jedinicama, drugi po mjesnim zajednicama, ali ipak ništa se ne mijenja. Problem je što je niklo mnogo boračkih nevladinih organizacija i sve se svelo na politiku, ali politiku treba potpuno istjerati iz boračkih organizacija”, rekao je Adamović.

Dragan Gajić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Verići, kaže da zbog sistemski neriješenog statusa mjesne boračke organizacije nemaju nikakav status niti prostorije.

Kako kaže, borci su samo volonteri koji pokušavaju djelovati u svojim mjesnim zajednicama, koliko im to uslovi dozvoljavaju, ali mjesne boračke organizacije polako nestaju.

“Okupljamo se po potrebi u kancelarijama Savjeta mjesne zajednice ili na drugim mjestima. Svake godine organizujemo parastos za naše poginule borce. Što se tiče spomenika, tu imamo jedan veliki problem u vezi sa održavanjem, jer se svi nalaze u jednom velikom kompleksu od 15-20 duluma, a to se u ljetnom periodu treba često kositi. Sakupimo ljude ponekad pa se to pokosi, ali sve je to na dobrovoljnoj bazi “, kazao je Gajić.

U Mjesnoj boračkoj organizaciji Rosulje kažu da imaju oko 80 članova i redovno se okupljaju u prostorijama u sklupu Savjeta MZ.

“Ono što mi tražimo je da bude sagrađen spomenik za naše stardale i preminule saborce kako bismo im mogli odavati počast”, rekao je Danko Mihajlović iz ove mjesne boračke organizacije.

Jedna od najaktivnijih mjesnih boračkih organizacija u Banjaluci je ona u Lazarevu i okuplja preko 200 boraca.

“Mi smo mjesnu boračku organizaciju podigli na jedan visok nivo zahvaljujući dobroj saradnji saboraca. Prostor dijelimo sa Savjetom MZ i svaki dan smo u kancelariji. Da bismo bili uspješni, mora se uložiti mnogo truda, upornosti, sloge i izgraditi povjerenje, a izbaciti politika. Insistiramo da se naš prostor stalno drži uređen, a spomenici i vijenci uredni. Zajedno rješavamo probleme i upoznati smo sa situacijom svakog člana pojedinačno”, kaže Milan Bogdanović iz Mjesne boračke organizacije Lazarevo.

(nezavisne.com)